Kinezi kupuju finskog proizvođača igrica za 8,6 mlrd dolara

Kineski internet gigant Tencent najavio je danas kupovinu finskog proizvođača igrica, kompanije "Supercell Oy" koja je napravila igricu "Rat klanova", od japanske Softbanke za 8,6 milijardi dolara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

13:10

Kinezi kupuju finskog proizvođača igrica za 8,6 mlrd dolara
Foto: YouTubeScreenshot

"Odbor direktora sa zadovoljstvom objavljuje da je 21. juna 2016. godine, konzorcijum odobrio preuzimanje većinskog vlasničkog udela u Supercell-u", naveo je Tencent u saopštenju objavljenom na Honkoškoj berzi na kojoj je kompanija listirana, prenosi agencija Frans pres.

Iz Tencenta su dodali da će menadžment Supercell-a zadržati operativnu nezavisnost, i da će sedište kompanije i dalje biti u Finskoj.

SoftBanka, u vlasništvu kontroverznog japanskog milijardera Masajošija Sona, proširuje u poslednjih nekoliko godina "lepezu" kompanija u svom vlasništvu, uključujući tu i kupovinu američkog mobilnog diva Sprint, u vrednosti 21,6 milijardi dolara.

SoftBank je, inače, kupila 51 odsto vlasničkog udela u Supercell-u za oko 1,53 milijarde dolara 2013. godine, nakon čega je udeo u finskoj firmi povećala 2015. godine na približno 73 procenta.

Kupoholičarsko raspoloženje je, međutim, izvršilo pritisak na finansije SoftBanke, tako da kompanija sada radi na poboljšanju svog bilansa, zbog čega se odlučila i na prodaju svog udela u vrednosti od najmanje 7,9 milijardi dolara u kineskom gigantu za onlajn trgovanje, Alibabi.

S druge strane, Tencent je u maju objavio rast neto profita u pvom tromesečju ove godine od 33 odsto, na 9,18 milijardi juana (1,42 milijarde dolara), nadmašivši prognoze analitičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: