U Srbiji će se praviti video-igra inspirisana Šekspirovim delom

British Council sa velikim zadovoljstvom saopštava da je pobednik konkursa „Share Shakespeare" kreativni koncept video-igre „A Midsummer Night's Dream – Replayed" autora Bojana Troboke iz novosadskog startapa za razvoj kompjuterskih igara Agoul.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2016.

11:26

U Srbiji će se praviti video-igra inspirisana Šekspirovim delom

Pobednički projekat, koji će biti realizovan tokom narednih nekoliko meseci, a potom predstavljen širokoj publici, postaće deo globalnog programa obeležavanja 400. godišnjice smrti jednog od najvećih pisaca svetske književnosti pod nazivom „Shakespeare Lives". Interaktivna igra će se obratiti mlađoj, čitalačkoj i nečitalačkoj publici, pričom inspirisanom jednom od najpoznatijih Šekspirovih komedija „San letnje noći".

Dobitnik nagrade na ovom konkursu Bojan Trobok istakao je da je njegov tim veoma ponosan, ali i počastvovan što im je pružena šansa da rade na igri po delu tako značajne istorijske ličnosti kao što je Šekspir. „Kako smo entuzijasti za Šekspira, smetala nam je činjenica da bukvalno ne postoji nijedna igra na tržištu koja je bazirana na nekom Šekspirovom delu. Imajući u vidu da su video-igre danas veoma rasprostranjen medij, mislili smo da je ovo savršen način da se lik i delo Šekspira učine besmrtnim iz neke druge i novije perspektive", rekao je Trobok.

Kroz otvoreni međunarodni konkurs „Share Shakespeare", British Council je pozvao sve zainteresovane da pošalju svoje predloge za projekat koji predstavlja Šekspirovo delo na nov i kreativan način. Među prijavljena 44 rešenja bilo je predloga velikih nacionalnih institucija kulture, ali i srednjoškolaca koji su izneli svoje viđenje Šekspira u 21. veku. Prijavili su se autori iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Ukrajine i Velike Britanije.

Stručni žiri, koji su činili direktorka British Councila za Zapadni Balkan Kler Sirs, britanski ambasador u Srbiji Denis Kif, teatrolog i umetnički direktor BITEF festivala dr Ivan Medenica, nezavisni kustos dr Maja Ćirić i urednik internet-portala „Netokracija Srbija" Marko Mudrinić, odlučio se upravo za „A Midsummer Night's Dream – Replayed" zbog njegove inovativnosti i potencijala da dosegne novu publiku na neočekivani način.

Povodom završenog konkursa, britanski ambasador Denis Kif rekao je: „Oduševili su me kvalitet i raznolikost predloga koje smo dobili, zaista su pokazali koliko Šekspir prožima lokalnu popularnu kulturu. U predloženim projektima smo uvideli pravi osećaj za inovaciju, kombinovan sa bogatim znanjem o Šekspiru u modernom svetu. Odluka nije bila laka, ali odlučili smo se da nagradimo projekat koji je na najbolji način povezao sve ove elemente. Jedva čekam da isprobam A Midsummer Night's Dream – Replayed!"

Prema odluci žirija, u užem krugu za nagradu „Share Shakespeare" našli su se sledeći predlozi:

- „Love and Time", Simon Wilkinson/CIRCA 69

- „Shakespeare Monday to Friday", Una Jankov

- „A Midsummer Night's Dream", UK „Vuk Karadžić"

- „Shakespeare Viator", Studio – Laboratorija izvođačkih umetnosti, FDU

- „Share Shakespeare", Ivona Janjić

- „LARP! All the World's a Stage", Tri groša

- „Shakespeare Lives", 8010 production/Sara Brkić

- „Shakespeare Lives in Serbian in All Shapes and Sizes", Sofija Perović

- „In or Out of the Stage", Borjan Brankov

- „Sharing Shakespeare", Nova Ideja/Zlatko Crnogorac

Konkurs „Share Shakespeare" British Council je realizovao u partnerstvu sa Britanskom ambasadom u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: