Ovo su razlike između muškaraca i žena na Facebooku

Objavljeni su rezultati studije koja je proučavala ponašanje muškaraca i žena na Facebooku.

Tehnopolis

Izvor: hr.n1

Ponedeljak, 30.05.2016.

11:18

Ovo su razlike između muškaraca i žena na Facebooku
Foto: mkhmarketing / Flickr.com

Njujorški Univerzitet Stoni Bruk koristilo je računarski program kako bi analiziralo oko deset miliona statusa i komentara koje je objavilo više od 65.000 korisnika Facebooka, koji su pristali da budu deo studije. Pokazalo se da su muškarci uobičajeno više ljuti i argumentovaniji na Facebooku od žena. S druge strane, žene su koristile topliji pristup i jezik koji nije bio toliko konfliktan, nego više ohrabrujuć i pomirljivoga tona. Muškarci su bili neljubazniji i neosobniji.

Razlika je bila toliko jasna da su istraživači sa procentom od 90 odsto tačnosti pretpostavili da li je komentar ili status napisao muškarac ili žena, samo na osnovu jezika i načina na koji je on napisan. Žene su češće koristile reči poput "predivno", "srećno", "rođendan", "ćerka", "beba", "ushićenost" i "zahvalnost". Muškarci su više koristili reči poput "sloboda", "pobediti", "bitka" i "neprijatelj".

Iako su se muškarci na Facebooku pokazali agresivnijima, to ih nije činilo samopouzdanijima. Upravo suprotno, žene su bile punije samopouzdanja i sigurnosti od muškaraca.

'U mnogo slučajeva teme kojima su se bavile žene i muškarci ne iznenađuju, nego se uklapaju u uobičajene polne stereotipe', rekla je psiholog Margaret Kern, koja je učestvovala u studiji, dodavši da istraživanje pokazuje kako je ljudski um sposoban automatski da kategoriše ljude koje tek upoznajemo.

U sklopu istraživanja stvorena je i internet stranica, koja na osnovu podataka dobijenih u istraživanju može i drugima da omogući da provere šta njihov način govora na Facebooku govori o njihovom polu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: