Pesimistične prognoze: Apple bi mogao da završi kao BlackBerry?

Protekli meseci nisu bili laki za Tima Kuka i Apple koji je zabeležio pad prihoda i profita u prvom ovogodišnjem kvartalu. Po prvi put je smanjena i prodaja iPhonea, dok je na kratko vreme Alphabet prestigao Apple i postao najvrednija kompanija na svetu.

Tehnopolis

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 29.05.2016.

11:58

Pesimistične prognoze: Apple bi mogao da završi kao BlackBerry?
Tanjug / AP Photo/Tsering Topgyal

Osim toga, iPad se prodaje sve manje, a Apple Watch, koji je prodat u ok 12 miliona primeraka, nije oduševio kupce, niti pokrenuo tržište pametnih satova, kako su nekada predviđali analitičari.

Zbog svega toga u poslednje vreme mogu se čuti pesimistični scenariji o budućnosti Applea, pa je tako poznati programer i preduzetnik Marko Arment na svom blogu napisao da bi Apple mogao doživeti sudbinu BlackBerryja, kompanije koja je sredinom prošle decenije dominirala tržištem telefona, ali je njen pad počeo upravo nakon predstavljanja iPhonea.

Arment kaže da je BlackBerry pravio odlične telefone, ali je iPhone uneo potunu revoluciju.

“Apple je radikalno promenio definiciju pametnog telefona i BlackBerry više nije mogao da mu konkuriše”, smatra Arment dodavši da od 2007. ni jedna nova inicijativa, promena menadžmenta ili akvizicija više nisu mogli spasiti ovu kompaniju. Jednostavno je bilo prekasno.

Danas, Apple bi mogao da nastrada zato što ne ulažu dovoljno resursa u razvoj veštačke inteligencije, dok su kompanije poput Amazona, Facebooka i Googlea daleko dogurali na tom polju, jer veruju da će glasovne komande biti sledeći način na koji ćemo upravljati svojim telefonima.

“Ako su u pravu, a tu treba naglasiti reč ‘ako’, onda sam vrlo zabrinut za Apple”, piše analitičar.

Apple zaostaje za konkurencijom na ovom polju. Recimo, Amazonov Echo je mnogo bolji u razumevanju i pretraživanju traženih pesama, Google je AI tehnologiju implementirao u Google Now i Photos, pa servis za čuvanje fotografija može prepoznati osobe na slikama bez potrebe za tagovanjem.

Iako su neki korisnici na Twitteru komentarisali da BlackBerry i Apple ne mogu da se porede, jer ovaj potonji ima oko 200 milijardi dolara koje može uložiti, između ostalog i na preuzimanje kompanija koje razvijaju veštačku inteligenciju, na Business Insideru podsećaju da se preuzimanja ne završavaju uvek slavno. Za primer navodi Microsoft koji je platio više od sedam milijardi dolara za Nokiju, da bi naknadno otpisao tu vrednost, podelio hiljade otkaza i odustao od Lumia pametnih telefona.

Dakle, “nije dovoljno samo imati novac, već je potrebna prava vizija i strategija”. Zanimljivo, nakon što je Arment izrazio zabrinutost za budućnost Applea, na mreži su se pojavile glasine da ova kompanija priprema glasovnog asistenta sličnog Amazonovom modelu Echo koji bi, navodno, mogao da ima i kameru koja će prepoznavati korisnike.

Teško je zamisliti da bi Apple mogao da doživi krah o kakvom Arment priča, ali je isto to svojevremeno malo ko verovao za BlackBerry i Nokiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: