Ovaj robot će pripremiti sve za naš dolazak na Mars?

NASA i razni univerziteti rade na razvoju nove generacije robota koja bi mogla da bude prethodnica ljudskoj posadi na Marsu.

Tehnopolis

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 22.05.2016.

14:40

Ovaj robot će pripremiti sve za naš dolazak na Mars?
Foto: Screenshot

Roboti koje razvija NASA mogli bi da budu pioniri u ljudskoj kolonizaciji Marsa.

Izdržljivi i spretni roboti mogli bi da stignu na Crvenu planetu i postave naselja i sve ostalo što je potrebno ljudima. Ali, NASA će ih pre toga poslati na razne univerzitete kako bi ih naučnici poboljšali i dodatno razvili njihove sios.

Serija nosi naziv Valkyrie. Roboti su visoki poput prosečnog čoveka, ali su sa svojih 135 kilograma prilično teški. NASA je jednog od njih zadržala u svemirskom centru u Hjustonu, dok se tri nanaze na univerzitetima u Masačusetsu i u Škotskoj, gde ih uče autonomnim radnjama. Među njima je i dva miliona dolara vredna Val, koja uči kako da upravlja sa 28 različitih zglobova i prati 200 senzora.

Valkyrie su prvo razvili kao robota za pomoć u katastrofama za takmičenje DARPA-e, ali mu sada traže novu namenu. Međutim, da bi postao svemirski mehaničar spreman za Mars, naučnike čeka težak posao. Neki od zadataka biće kako sprečiti pregrevanje robota koje bi mogao da prouzrokuje ulazak sitne prašine u njegov sistem.

Do planirane ljudske misije ostalo je skoro 20 godina i naučnici moraju da isprogramiraju robota koji će biti koristan u okruženju Marsa. Ako to ne bude Valkyrie, njegovi naslednici na Marsu će biti prethodnici ljudske posade.

"Moraće da umeju da komuniciraju sa Zemljom i precizno i sažeto objasne šta se dešava", izjavio je Holi Janko sa Univerziteta Notistern.

Zbog vremena koje je potrebno da signal stigne do Marsa, stručnjaci neće moži da upravljaju robotom daljinskim putem u izgradnji naselja ili popravkama. Kako piše AP, velika je razlika u upravljanju roverom Curiosity i onome što će biti potrebno za robota Valkyrie. Bolji algoritmi za strojno učenje i brži računari deo su tehnološkog napretka neophodnog za sposobnost robota da obavi sve zadatke.

"U sferi robotike došlo je do ogromnog napretka u proteklih pet godina. Dronovi, autonomna vozila... To je jedna od onih situacija u kojima decenijama radiš na istom problemu i onda stvari počinju da se događaju. Možda je upravo sada to vreme", rekao je Robert Plat sa univerziteta za AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: