Apple izgubio spor oko imena

Sud u Pekingu presudio je da američki elektronski gigant Apple mora da deli ime iPhone sa kineskim proizvođačem tašni i novčanika.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Sreda, 04.05.2016.

12:51

Apple izgubio spor oko imena
Foto: Beta

U obrazloženju presude se navodi da američka kompanija nije uspela da dokaže da je iPhone bio "popularan" u Kini 2007. godine kada je domaća kompanija dobila dozvolu za rad. Status "popularnog brenda" po kineskim zakonima može ograničiti upotrebu njihovog imena na druge proizvode.

Presuda je omogućila kompaniji Hintong Tiandi Technology da nastavi da na svoje tašne, novčanike i drugu kožnu galanteriju stavlja ime popularnog telefona.

Viši narodni sud u Pekingu nije želeo danas da potvrdi ovu informaciju.

Kina je drugo po veličini tržište, posle Sjedinjenih Američkih Država, za kompaniju Apple, iako je prodaja u prošloj godini opala za 26 odsto.

Appleove aplikacije iBooks" i iTunes takođe su suspendovane u Kini, mada je menadžment kompanje najavio da će one vrlo brzo ponovo biti dostupne za korisnike.

Apple je plasirao svoje proizvode na kinesko tržište 2009. godine, a tužba je podneta 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: