Vice: Video igre na Komodoru 64 uz koje smo odrastali

Čuveni „debeljko" je mnogima bio prvi računar pa im i samo pominjanje „komodora 64" izaziva lavinu nostalgije. Tu nostalgiju su tokom godina mnogi pokušavali da iskoriste prestavljajući „nove" verzije ovog računara, a mi ovom prilikom predstavljamo najnoviji pokušaj ali se istovremeno podsećamo i na neke od najuticajnijih igara napisanih za C64.

Tehnopolis

Izvor: Miloš Jovanoviæ

Utorak, 03.05.2016.

12:40

Vice: Video igre na Komodoru 64 uz koje smo odrastali

Nostalgija prodaje pa... bilo šta. Počevši od „retro" modnih detalja, preko vinila koji ponovo stiču (zasluženu) popularnost, automobila (novi „fijat 500", „folksvagen buba") pa sve do, zašto da ne, računara. Pažnju mi je privukao projekat pod nazivom THE 64 u kom nezavisni britanski tim traži donacije kako bi oživeo „komodor 64". Koliko se na stranici njihovog indiegogo projekta može zaključiti, u pitanju je savremeni hardver koji softverski emulira „komodora", uz dodatak legendarnog C64 SID generatora zvuka što bi trebalo da garantuje da računar i zvuči kao original. Pritom, oni su kreirali i kućište tog budućeg novog „komodora" koje dosta podseća na original i za sve to traže nemalih 133 evra, odnosno 151 evro za portabl verziju.

Hm, priznajem lepo izgleda i voleo bih da ga posedujem, ali se za taj novac, zapravo za daleko manje novca, može kupiti pravi pravcati „komodor 64" u koliko-toliko ispravnom stanju, a tu su i brojni besplatni emulatori dostupni na gotovo svim platformama. Pritom, „pravi" C64 sa sobom donosi šaku iskonske nostalgije koju kopija nema – nešto poput više minutnog čekanja da se igra učita, premotavanja kaseta sa igrama i čuveno štelovanje azimuta glave „na sluh", poruka „load error" i još gomilu toga... Čik to emuliraj emulatoru!

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: