Borba protiv hakera: Microsoft ima Odeljenje za digitalne zločine

Džek Pineda, advokat u Microsoftovom Odeljenju za digitalne zločine u Helsinkiju, bori se protiv sajber kriminalaca, ali i protiv velike količine sadržaja koji prikazuje zlostavljanje dece.

Tehnopolis

Izvor: Ivan Hruškovec

Četvrtak, 28.04.2016.

09:20

Borba protiv hakera: Microsoft ima Odeljenje za digitalne zločine
Foto: Thinkstock

Pineda je u sredu je na WinDays konferenciji objasnio da se kompanija bori protiv hakera na dva ključna načina. Jedan je sama zaštita ranjivih grupa, a druga je direktna borba protiv malwarea i smanjenje digitalnih rizika.

Kompanije to postiže tako što prikupljaj gomilu podataka, sve temeljno istraži, a zatim se pred sudom bori protiv tvoraca zloćudnih programa. Navodeći primere ogromnih šteta koje su stvorili ovakvi programi, Pineda je istakao prevare s tehničkom podrškom.

Prevaratni se predstavljaju kao tehnička podrška Microsofta ili neke druge ugledne kompanije i telefonskim pozivima ili preko oglasa podstiču ljude da im daju pristup računarima. Na taj način u SAD-u godišnje prevare 3,3 miliona ljudi, a šteta iznosi oko milijardu i po dolara.

Međutim, mnogo veći problem predstavlja dečija pornografija. Pineda je istakao da se svakog minuta na internetu razmeni 500 fotografija koje prikazuju zlostavljanu decu. Ako se uzme u obzir činjenica da u toku jednog dana na internetu korisnici podele oko 1,8 milijardi fotografija, jasno je da je pronalaženje i uklanjanje onih na kojima su prikazana zlostavljana deca jednako traženju igle u plastu sena.

Jedno od rešenja koje Microsoft koristi u ovoj borbi je Microsoft PhotoDNA. Radi se o automatizovanom sistemu koji traga za znakovima zlostavljanja koristeći razne alate. Zahvaljujući tome, u 2014. godini je izvršeno 58 hapšenja. Pineda ističe da to nije mnogo, ali da svakako predstavlja napredak koji ukazuje na to da kompanije ide u dobrom smeru.

Dok je pratilo malware Citadel, odeljenje je izradilo i kartu pretnje koja je pokazala neke zanimljive trendove. Tako se malware praktično zaustavio na granici između srednje i istočne Evrope, odnosno bio aktivan do zemalja koje nisu koristile ćirilicu. Kasnije je otkriveno da su hakeri malware napravili tako da ne napada računare koji koriste ovo pismo.

Pineda je pojedincima i kompanijama savetovao da ulože solidnu sumu u sigurnost i kvalitetno upravljanje identitetima. Savetuje da se analiziraju poslovni procesi, dobavljači, a ne samo poslovne prakse. Savetuje i prelazak na Cloud, kod provajdera koji stavlja veliki akcenat na sigurnost i koji je fokusiran na privatnost, transparentnost i borbu protiv sajber kriminala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: