Programer greškom "izbrisao" sopstvenu kompaniju

Kada je slučajno na svom kompjuteru izdao komandu da se obriše sve sa servera, Marko Maršala je uklonio svaki trag postojanja njegove kompanije i web sajta koji je uređivao za mušterije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 15.04.2016.

10:22

Programer greškom
Foto: Thinkstock

Gospodin Maršala je na jednom forumu koji okuplja eksperte za servere opisao svoj problem, a većina eksperata ga je obavestila da je upravo slučajno obrisao podatke svoje kompanije i klijenata, i na taj način verovatno uništio sopstvenu kompaniju i to samo jednom pogrešnom linijom koda.

Problematična komanda je “rm - rf”: osnovni deo koda koji briše sve šta mu je rečeno.

“rm” izdaje nalog kompjuteru za uklanjanje; “r” briše sve u okviru datog direktorijuma, a “f” označava silu koja nalaže kompjuteru da ignoriše uobičajena upozorenja koja se javljaju prilikom brisanja fajlova.

Gospodin Maršala vodi malu web kompaniju koja se brine o serverima i internet konekciji na kojima se čuvaju datoteke, a ima oko 1.500 klijenata.

Ovom komandom on je čak obrisao i bekapovane fajlove koje je čuvao u slučaju katastrofe.

Većina korisnika foruma na kom je potražio pomoć se složila da gospodin Maršala najverovatnije neće moći da povrati izgubljene podatke, a kao rezultat toga, njegova kompanija nažalost neće moći da se oporavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: