Wiko: Francuski recept za vrtoglavi uspeh na tržištu smartfona

Da li ste čuli za Wiko? Do nedavno, ni mi, ali ova francuska kompanija obećava da će vrlo brzo zadati glavobolje čak i krupnim igračima na tržištu mobilnih telefona.

Tehnopolis

Izvor: Staša Rosiæ

Četvrtak, 25.02.2016.

14:24

Wiko: Francuski recept za vrtoglavi uspeh na tržištu smartfona
Wiko štand na MWC 2016 u Barseloni

U rodnoj Francuskoj su to već učinili i po prodaji su na drugom su mestu, odmah posle Samsunga.

Obogaćenu liniju proizvoda predstavili su na Svetskom kongresu mobilnih telefona u Barseloni (MWC) gde su proslavili i peti rođendan. Ujedno su nam otkrili da će se njihovi telefoni uskoro naći na tržištu Srbije, ali i drugih zemalja regiona.

Kompanija je pokrenuta 2011. u Marseju, a njegov “francuski šmek” smatra se važnim faktorom u uspehu, iako se telefoni zapravo proizvode u Kini. Predstavnici kompanije ne kriju da su u “uskom partnerstvu” sa kompanijom Tinno iz Kine koja je većinski vlasnik, ali ima i sopstvenu proizvodnju. Ipak, telefoni i prateći aksesoar dizajnira se u Francuskoj.
Wiko Fever
„Vodimo se time da luksuz ne treba da bude skup i da ljudi ne treba da prave kompromise kada je reč o kvalitetu, performansama i dizajnu proizvoda“, objašnjava Simone Tornađi, regionalni menadžer za tržište Italije, Švajcarske, Malte i Balkana.

I zaista, većina modela ove kuće dolazi po vrlo povoljnim cenama, imajući u vidu solidne specifikacije, zanimljiv dizajn, pa čak i kvalitet kućišta. Na događaju, kompanija je predstavila tri linije modela – Y sa cenama koje se u Evropi kreću od 99 do 129 evra, U sa cenama od 169 do 199 evra i Fever (249 evra). Atraktivna kućišta su ono što ih izdvaja iz gomile – Fever, recimo, ima metalno kućište, čija je pozadina obložena drvetom, tkaninom, plastikom u najrazličitijim bojama i desenima. Osim toga, to je prvi telefon sa fosforescentnom ivicom koja svetli u mraku. Trebalo bi da bude dostupan i u Srbiji, a za to će se postarati menadžerka prodaje za ovaj region Dubravka Živković.

“Dolazak na tržište Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore odavno je bio u planu, ali smo pre toga morali da radimo na prilagođavanju cena različitim valutama u našem regionu i saradnji sa operaterima. Ipak, telefoni bi trebalo da se nađu u prodaji već u aprilu”, kaže Živković koja dodaje da će u Srbiji moći da se kupi osam modela ovog proizvođača.

Cene još nisu poznate, ali se očekuje da neće drastično odudarati od evropskog proseka.

Wiko će za naše tržište obezbediti i korisničku podršku, koju analitičari smatraju važnim faktorom njihovog uspeha i jednim od glavnih razloga zbog kojih su za kratko vreme ostvarili zavidne rezultate.
B-kool linija
Ipak, Wiko nije na tržište dospeo uobičajenom putanjom. Kompanija ne troši novac na velike reklamne kampanje, ali se zato oslanja na društvene medije i direktne preporuke. Kada su lansirali prvi Android telefon 2012. oslonili su se, po sopstvenom priznanju, na “blogere i štrebere” kako bi prodrli na pomalo zatvoreno tržište već pozicioniranih igrača. Zahvaljujući uticajnim korisnicima interneta, proširilo se interesovanje za pametne telefone kompanije i ta strategija se pokazala kao vrlo efikasna.

Sada veruju da mogu i mnogo više.

Dejvid Garsija, globalni generalni direktor Wiko, izjavio je na konferenciji u okviru MWC da je plan kompanije da do 2020. bude u top pet proizvođača pametnih telefona na svetu.
“To zvuči kao ogroman zalogaj, ali je i više nego izvodljiv. Naš brend je već drugi po prodaji u Francuskoj i Portugaliji, četvrti u Italiji i peti u Španiji i Belgiji, a cilj je da se ove godine prodamo 15 miliona uređaja”, dodaje Tornađi.

Da li će i kod nas uspeti da opravda titulu “Game Changer”-a, saznaćemo već za nekoliko meseci, kada ćemo imati priliku i da isprobamo njihove proizvode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: