Hardware: Asus GX700 – prvi laptop sa vodenim hlađenjem

"Navikli smo na Asus gaming laptopove koji mogu da pruže vrhunske performanse u domenu igara kada su prenosni računari u pitanju. Ipak u Asusu su uvek tvrdili da je najveći problem u mobilnoj igračkoj stanici u odvođenju toplote, pa su tako kreirali prvi na svetu laptop sa vodenim hlađenjem."

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 12.02.2016.

10:35

Hardware: Asus GX700 – prvi laptop sa vodenim hlađenjem
Foto: Klan Rur

Izvor: Klan Rur
Autor: Miloš


Evolucija igračkog laptopa

U početku su laptopovi bili samo prenosni PC računari koji su mogli da ispunjavaju samo najosnovnije zahteve, pre svega zbog toga što je komponente trebalo spakovati u mali prostor, ali i zbog uštede energije i dužeg trajanja baterije, a i zbog ograničenih mogućnosti hlađenja svih komponenti. Međutim kako tehnologija napreduje tako se menjaju i potrebe korisnika pa su performanse računara rasle a pojavile su se i prve gaming ambicije kod prenosnih modela. Mi smo se sa ozbiljnim gaming laptopovima upravo susreli pojavom Asus Republic of gamers serije koji su inkorporirali najmodernije mobilne grafičke kartice. Ipak, koliko god oni bili napredni najbolja mobilna grafička kartica je otprilike negde u rangu prosečne desktop grafičke kartice, što smo i mi primetili kada smo testirali ROG sa Nvidia GTX 980M grafičkom karticom, gde su realni rezultati u igrama bili negde oko desktop GTX 960 grafičkog čipa.
Foto: Klan Rur
Asus je zato odlučio da ode korak dalje i da u svoj najnoviji ROG GX700 model stavi punu, desktop, varijantu jedne od najjačih grafičkih kartica danas Nvidia GTX 980, i to ni manje ni više nego sa čitavih 8GB GDDR5 video memorije. Time praktično ovaj računar postaje najjači model koji smo testirali ikada jer su prosto sve ostale GTX 980 kartice imale „samo“ 4GB. A jesmo li napomenuli da se radi o laptopu?
Foto: Klan Rur
Samim time izgled ovog računara postaje potpuno neverovatan – on je značajno tanji od drugih ROG i uopšte drugih gaming laptopova koje smo testirali. Kada se na to doda potpuno metalna izrada kućišta i fenomenalni odvodi za vazduh na zadnjoj strani vizuelni utisak koji GX700 ostavlja na posmatrača je i više nego impresivan. Ipak treba naglasiti da upravo zbog nedostatka hlađenja sam laptop ne može raditi na maksimumu performansi bez onoga što je najveća novina – po prvi put je jedan proizvođač ubacio sistem vodenog hlađenja na laptop. A onda ostaje pitanje, ako je laptop toliko tanak, pa gde je stalo vodeno hlađenje? Sistem hlađenja je zapravo izveden u formi docking stanice koja i nije baš mnogo mobilna i prenosna, ali omogućava performanse kojima do sada nijedan laptop nije mogao ni da sanja da priđe. Najbolje od svega jeste što je sistem izuzetno lagan za korišćenje – dovoljno je laptop staviti na podnožje i povući jednu polugu koja u njega ubaci i provodnike struje (desktop grafička kartica zahteva značajno jače napajanje) i konektore za rashladnu tečnost. Kada ga odvojite od docka laptop obara klokove grafičke kartice i procesora na nivo otprilike ekvivalentan onome koji daje GTX 980M grafika i hlađenje nastavlja standardnim vazdušnim putem. Naravno sistem hlađenja tečnošću je tako izveden da apsolutno ne postoji nikakva bojazan da će bilo šta procuriti ili slično. Ono što je potpuno fascinantno u svemu ovome jeste da je sistem tako dobro urađen da sve ovo možete uraditi „uživo“, dok je računar upaljen, čak dok radi neka igra, jedino što će se desiti je pad frameratea u igri koja je upaljena, zbog obaranja kloka centralnih komponenti. Sve to možete videti u našem video klipu ispod, a jedino što ja mogu da konstatujem jeste da je ovo jedan od najseksi inženjerskih poduhvata koje sam uopšte video u poslednje vreme!
Foto: Klan Rur
Suštinski gledano to znači da GX700 ima dva svoja lica, jedno je klasičan gaming laptop, a drugo je vrhunska gaming desktop mašina. Slično su na to gledali i inženjeri iz Asusa pa dobijate dva strujna adaptera – jedan za laptop, drugi za docking stanicu. Kad je računar nakačen na dock nema potrebe koristiti adapter za laptop, sve ide preko docka. A pritom je taj strujni adapter izuzetno masivan, najveći koji smo do sada videli u formi „ispravljača“, što i ne čudi kad je njegova snaga preko 330W. Opet samo hlađenje i napajanje omogućavaju i izuzetne overkloking potencijale ovog računara – procesor je bez ikakvih problema išao na klokove preko 4GHz (deklarisana turbo frekvencija je 3.6GHz), a isto se može reći i za memoriju i grafičku karticu. Tu je naravno i specijalni Asus softver preko koga sve to možete vrlo lako raditi, a zanimljivo je da je u uputstvu navedeno i kako vratiti računar na fabrička podešavanja ukoliko malo preterate s overklokingom. Iskreni da budemo mi nismo baš hteli da ga teramo preko limita s obzirom da je bio u pitanju samo uzorak. Takođe je i fascinantno pratiti klok procesora kada računar „na živo“ skinete sa docking stanice i kada pada sa 4GHz na nekih 1GHz po jezgru, što naravno ima za posledicu i lošije performanse u igrama (ali i dalje najbolje za jedan laptop). Koliko god se trudili nismo uspevali da temperaturu procesora i grafičke kartice podignemo preko 60 stepeni celzijusa, mada pod punim opterećenjem moramo priznati da zadnji deo docking stanice poprilično fino duva topao vazduh napolje, dakle uz ovaj računar vam neće trebati ni grejalica. Ono što je ipak bitno jeste da bez obzira koliko smo sam laptop forsirali, kada je nakačen na dock sam računar je ostajao sasvim hladan, tj negde na sobnoj temperaturi.
Foto: Klan Rur
Posledica toga svega je da je pakovanje ovog računara s pratećim dockom bukvalno kofer – onaj koji verovatno može proći kao kabinski prtljag u avionu, ali i dalje kofer. S tim da je naš primerak bio uzorak pa kofer nije bio brendiran, ali će se u finalnoj verziji naći kofer u Asus Republic of gamers bojama. Interesantno je i da se uz računar dobija Asus ROG Sica miš, koji će poslužiti za neke najosnovnije stvari, ali je realno da će neko ko se odluči za ovakav računar ipak dokupiti neki bolji gaming miš.
Foto: Klan Rur
A šta je sve tačno spakovano unutra?

Bitno je naglasiti da se sve bitne komponente računara, osim hlađenja i napajanja, nalaze u samom laptopu, dakle sve što je važno uvek nosite sa sobom. A spisak je tu i više nego impresivan – i7-6820HK procesor, već pomenuta GTX 980 grafička kartica, čitavih 64GB DDR4 memorije raspoređenih u četiri slota, dva M.2 SSD hard diska od po 512GB koji su namešteni u RAID 0 režim tako da ih Windows vidi kao jedan disk što poboljšava performanse. Dakle kada bismo sastavljali high end desktop mašinu teško da bismo uspeli da nadmašimo ovo, a ne tek kada pogledate u šta je to spakovano. Pritom tu je i stvarno odličan 17.3“ IPS ekran sa anti-glare zaštitom u Full HD rezoluciji. Postoji i opcija 4K ekrana, ali fakat to ne bismo preporučili za gaming laptop, jer ova konfiguracija baš lepo može da potera sve današnje i buduće igre, dok u 4k rezoluciji to baš i ne bi moglo tako.
Foto: Klan Rur
Sve u svemu igre u varijanti sa dockom rade glatko na najvišim detaljima u Full HD rezoluciji bez ikakvih problema. Situacija se malo menja kada se laptop ponese negde, ali ako je priključen na strujni adapter situacija je i dalje vrlo prihvatljiva. Lošiji frejmrejt se dobija kada se laptop koristi isključivo na bateriji, ali ni tada nije tragično, primera radi Witcher 3 radi u nekih 25-30fps na ultra detaljima na bateriji, dakle uz malo smanjenja detalja to bi bilo i više nego igrivo. Naravno baterija se mnogo brzo potroši ako se igrate u tom režimu, ali moramo pohvaliti činjenicu da kada nije maksimalno opterećen računar baterija može da potraje i preko 3 sata. Uzimajući u obzir zaista fenomenalan izgled ovog računara to u praksi znači da možete biti sasvim „konkurentni“ fensi malim računarima kao što su Macbookovi ako poželite da ga ponesete u kafić. Nema više priče o tome da će neko primetiti da je vaš laptop baš gaming varijanta.
Foto: Klan Rur
Cena koja se plaća je previsoka

Naravno u svakoj priči punoj hvaljenja inženjerskih poduhvata i performansi mora postojati neko „ali“, a ovde je to cena uređaja – okvirna cena modela sa 32GB ram memorije i 2x256GB SSD (dakle slabiji od ovog koga smo mi testirali) će na našem tržištu biti oko 4.300 evra. Ako posle prijema ove informacije vam je donja vilica i dalje sastavljena s gornjom onda ste među izdržljivijima u našem narodu.
Foto: Klan Rur
Lično moram priznati da sam se na neki način osećao kao kolege iz automobilskih časopisa koji voze Ferrari ili Lambordžini i mogu da se dive njihovim karakteristikama i tome kako su napravljeni, ali znaju da su oni najčešće samo demonstratori novih tehnologija, i da ih nikada neće lično voziti, a verovatno nikome nešto slično neće realno ni trebati. I objektivno za cenu GX700 modela možete kupiti skoro pa isti takav desktop i jak gaming laptop i da vam ostane kusura za solidno letovanje.
Foto: Klan Rur
Svakako ovo jeste vrhunsko parče hardvera sa inženjerske i tehnološke strane i tako gledano je prosto neverovatno šta su ljudi uspeli i kakav iskorak da naprave u inače trenutno dosta učmaloj hardverskoj sceni. Ipak, jasno je da je njegova budućnost više kao tehnološkog demonstratora nego kao računara koji će se realno naći na stolu većeg broja gejmera, pogotovu u našoj zemlji.
Foto: Klan Rur
.
Foto: Klan Rur
.
Foto: Klan Rur
.
Foto: Klan Rur
. Karakteristike:

Model Asus ROG GX700
Procesor: Intel Core i7-6820HK
Grafička karta: Nvidia GeForce GTX 980 8GB GDDR5
Ekran: 17.3“ 1920×1080 IPS anti-glare
Memorija: 64GB DDR4-2400
Hard disk: 2x512GB M.2 SSD RAID 0
Povezivanje 3x USB 3.0, 1x USB 3.1, 1x Thunderbolt, 1x HDMI, 1x Displayport, mikrofon, slušalice, čitač SD kartica, Gbit LAN, Wifi, Bluetooth 4.0
Težina 3.6 kg laptop, 4.8kg dock stanica
Ostalo Dock stanica sa vodenim hlađenjem


Testiranje:

Igra Rezolucija 1920×1080 ultra detalji – average FPS
Star Wars Battlefront 102.18
Fallout 4 80.80
Witcher 3 54.86
GTA V 59.16
World of tanks 118.61

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: