Indija je blokirala Facebookov "besplatan" internet servis

Indija je blokirala Free Basics, Facebookov projekat za omogućavanje pristupa interneta siromašnim stanovnicima zemalja u razvoju. Naime, Free Basics je zamišljen tako da omogućava besplatan pristup internetu, ali samo određenim stranama, što je izazvalo poprilične kontraverze sa aspekta net neutralnosti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 09.02.2016.

10:30

Indija je blokirala Facebookov
Beta / AP Photo/Eric Risberg

Naime, prema načelima net neutralnosti, svi sadržaji, podaci i korisnici na mreži moraju se tretirati jednako. Kritičari Free Basics programa zamerali su Facebooku da na ovaj način krši princip neutralnosti i da je siromašnima ponudio njegovu limitiranu verziju.

Regulatorno telo za telekome u Indiji u ponedeljak je objavilo dokument kojim se zabranjuje providerima internet usluga nuđenje ili naplaćivanje diskriminatornih tarifa za promet podataka na temelju sadržaja kojima pristupa krajnji korisnik.

Drugim rečima, iako se u dokumentu ne spominju ni Facebook ni Free Basics, Indija je ovime bez sumnje zauzela stav u skladu s načelima net neutralnosti i zabranom svih servisa koji nude pristup samo nekim sadržajima na internetu izbacila Free Basics iz igre.

Rat za net neutralnost

Rat za internet između Facebooka i zagovornika net neutralnosti u Indiji traje već duže vreme. Indija sa svojih 1,252 milijarde ljudi za Facebook predstavlja najveće i stoga izuzetno važno tržište, ali 80 odsto populacije još uvek nema pristup internetu, pa je Facebook na promociju Free Basicsa navodno potrošio oko 45 miliona dolara. S druge strane, indijska vlada optužila je Facebook za iskrivljavanje nivoa podrške koju njihov Free Basics uživa u zemlji.

I dok aktivisti i udruđenja za zaštitu ljudskih prava slave ovu odluku, portparol Facebooka u Indiji je medijima poslao izjavu u kojoj se ističe da su “razočarani ovakvim ishodom, ali da će i dalje istrajati u naporima za uklanjanje barijera i pružiti lakši put do interneta i svim prilikama koje pruža onima koji ga nemaju.”

Ovim povodom na svom Facebook profilu oglasio se i Mark Zakerberg koji je između ostalog rekao da je povezivanje Indije na internet veoma važan cilj od koga neće odustati.

Everyone in the world should have access to the internet. That's why we launched Internet.org with so many different...

Posted by Mark Zuckerberg on Monday, February 8, 2016

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: