Za sve nostalgičare: Isprobajte Windows 95

Andrea Faulds, 19-godišnje developer iz Škotske, osmislio je aplikaciju zahvaljujući kojoj je moguće pokrenuti Windows 95 putem internet pretraživača, bez ikakvih priključaka (plug-in).

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2016.

10:35

Za sve nostalgičare: Isprobajte Windows 95

Foto: Scott Schiller / Flickr.com

Ako spadate u starije generacije i želite da se podsetite kako je izgledalo koristiti Windows 95, ili se kao pripadnik mlađih generacija pitate kako je izgledala upotreba kompjutera pre 20 godina, sada imate priliku da ispunite svoju želju.

It’s a truly incredible sight to behold: seeing the 20-year-old operating system fully functioning in pure JavaScript is amazing — you can play Freecell, mess around in DOS or just enjoy the nostalgia.

Zahvaljujući projektu zasnovanom na upotrebi emscripten-a, emulatora koji omogućava transformisanje C++ koda u JavaScript, možete u potpunosti uživati u ovom retro iskustvu, bez potrebe za instaliranjem priključaka ili samog ‘praistorijskog’ operativnog sistema.

Emulator nije savršen (Internet Explorer koči i ne radi kako treba, što i nije neka novost), ali svakako predstavlja impresivnu demonstraciju toga koliko su daleko operativni sistemi dogurali za samo dve decenije.

Windows 95 u web pretraživaču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: