Robotski prsti osećaju koliko je meka dlaka vaših ljubimaca

Uprkos izuzetnom napretku tehnologije i robotike u poslednjih par decenija, danas još ne postoje proteze koje bi bile idealne zamene za izgubljenu ruku ili nogu. Ali, kompanija SynTouch tvrdi da je napravila iskorak u vezi sa sposobnostima prostetičkih pomagala.

Tehnopolis

Izvor: 24sata.hr

Nedelja, 29.11.2015.

18:45

Default images
Foto: Screenshot

SynTouch je uspeo da usavrši robotske prste tako da dobiju i osećaj dodira, i da mogu s mnogo više realističnijeg osećaja da drže i koriste lomljive stvari, pa čak i 'osete' meku dlaku kućnog ljubimca.

“Naši veštački prsti BioTac čine naše proteze mnogo jednostavnijim za korišćenje i intuitivnijim. Omogućavaju da čovek mnogo manje pažnje usmerava na korišćenje osetljivih predmeta poput jajeta”, otkriva Vikram Pandit, istraživač i inženjer u SynTouchu, koji je rođen bez ruke pa ceo život ima iskustva s protezama. BioTac prsti koje spominje oponašaju ljudske prste, a i nalikuju im i funkcijom i oblikom. Iako su nešto kraći i imaju samo jedan zglob na sredini, ovi veštački prsti na svojim vrhovima imaju gumenu 'kožu' koja nije glatka, nego ima teksturu i nabore poput stvarne kože. Taj deo se sastoji od niza sitnih elektroda, sloja tečnosti i senzora temperature. A tu je i kopija nokta, koja pomaže u merenju potrebne snage pritiska kada prsti drže neki predmet.

Kada veštački prsti prime jaje, tečnost u jagodicama automatski javlja senzorima koliko je sile potrebno za držanje jajeta i sprečava da stisnu šaku prejako. Čak su sposobni da 'osete' teksturu ljuske jaja.

Pandit tvrdi da sada mnogo brže i mnogo lakše može da napravi omlet s jajima, paradajzom, paprikom i pečurkama.

“Tokom celog dana sada mogu bolje da koristim ruke i sve mi ide brže i jednostavnije”, zadovoljan je Pandit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: