Toshibin humanoidni robot govori tri jezika

Kompanija Toshiba stvorila je veoma realističnog robota koji je postavljen u novom turističkom informativnom centru u Japanu.

Tehnopolis

Izvor: Business Insider

Sreda, 25.11.2015.

10:15

Default images
Foto: Screenshot

Robot, nazvan Džunko Čihira, govori japanski, kineski i engleski, a u rad je pušten pre nekoliko nedelja u šoping centru “Akva Siti Odaiba” u Tokiju.

Džunko za sada samo pozdravlja posetioce na ulazu, ali od decembra će turistima omogućavati korisne informacije u vezi sa budućim dešavanjima u toj oblasti.

Kao i njena prethodnica, Aiki Čihira, Džunko za sada ima sposobnost komunikacije samo prema već utvrđenim podešavanjima, ali će do 2017. godine dobiti mogućnost prepoznavanja govora, tako da će moći da odgovara na pitanja turista. Toshiba planira da do održavanja Olimpijskih igara 2020. godine pusti u promet još nekoliko androida, kako bi pomagali turistima.

Japan se u poslednje vreme sve više oslanja na pomoć robota u okviru pripreme za Olimpijske igre – zbog nedostatka radne snage, u građevinskoj industriji trenutno se koriste dronovi.

Roboti su svoje mesto našli i na filmu, pa je tako jedna od glavnih uloga u delu “Sajonara” režisera Kiđija Fukade pripala ženskom androidu po imenu Geminoid F stars. Film će prvi put biti prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: