Windows 10 ima mnoge "retro" detalje

Iako iz Microsofta kažu da Windows 10 donosi najbolje od "sedmice" i "osmice", taj sistem ima zapravo brojne još starije elemente.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 22.11.2015.

09:08

Default images
Foto: www.microsoft.com

U najnovijem izdanju operativnog sistema iz Redmonda možete naći "pikselizirane" menije, materijale za screensaver i ikonice, kao i prikaz CRT monitora iz sad već pomalo zaboravljene ere računara.

Ako bite želeli da imate stari dobri screensaver, teže ćete ga naći uobičajenim desnim klikom na desktopu. Najjednostavnije je odete u Search polje u Start meniju i ukucate "screen saver".

Prozor koji će se otvoriti je neizmenjen godinama. U njemu se nalazi i prikaz starog CRT monitora, za koje je screensaver bio i namenjen (preventiva burn-in efekta fosfora kod monitora s katodnom cevi).

Disk Quota je još jedna od funkcija koje su i u najmoderniji Windows OS ušle neizmenene, što uključuje i simpatičnu retro ikonicu semafora. Ova mogućnost administratorima služi kako da ograniče prostor na disku, obično u poslovnim okruženjima.

Još jedan od zgodnih elemenata koji su ostali u Windows 10 OS-u iz starih vremena je polje za upis Windows lozinke. Ovaj deo je moguće videti korištenjem Google Chrome i lozinke za pristup računaru. Dovoljno je otvoriti Chrome i u polje za adresu upisati chrome://settings/passwords. U novom prozoru će se prikazati spremljene lozinke adresa koje je korisnik odabrao - ali za prikaz lozinki (show) treba uneti Windows lozinku. MakeUseOf piše da se ovaj prastari deo sistema pojavljuje jer Chrome koristi stari Windows API.

Ko želi još pikseliziranih ikonica, može pretražiti računar uz pomoć aplikacije Windows Journal. Ovaj komad softvera se prvi put pojavio na Windows XP Tablet PC Edition, verziji OS-a namenjenog ranim verzijama računara-tableta, koji su koristili styluse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: