Windows proslavlja 30. rođendan

Evolucija u svetu PC uređaja počela je pre tačno 30 godina.

Tehnopolis

Izvor: theverge.com

Petak, 20.11.2015.

15:48

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Microsoft je 20. novembra 1985. lansirao svoj prvi Windows, naslednika MS-DOS sistema.

Bio je to veliki korak koji je utabao put za sve moderne verzije operativnih sistema. Iako Windows 10 ni izbliza ne podseća na Windows 1.0 i dalje ima mnoge originalne osnove, poput scroll bara, padajućeg menija, ikonica i aplikacija poput Notepad i MS Paint.

Windows 1.0 takođe je omogućio uvođenje miša, budući da se u MS-DOS sistemu komanda mogla unositi isključivo pismeno.

Uz originalni Macintosh, miš je potpuno promenio način na koji su korisnici komunicirali s računarom.

Prva verzija Windows sistema nije bila najbolje prihvaćena, ali je podstakla borbu između Applea, IBM i Microsofta.

Windows 1.0 zahtevao je dve diskete, 256 kilobajta memorije i grafičku kartu. Ako ste želeli da simultano radite na više programa, bio vam je potreban PC sa hard diskom i 512 kilobajta memorije. Danas ništa ne biste mogli da pokrenete takvim mašinama, ali su te osnovne specifikacije bile tek početak.

Microsoft je uz Windows 1.0 preduzeo važan korak u svetu softvera, a u prilog tome ide i činjenica da operativni sistem te kompanije i danas dominira u PC svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: