Beta kasete odlaze u penziju

Soni je u utorak saopštio da će u martu 2016. prestati da proizvodi Betamax kasete. To znači da će čuvena Beta prestati da postoji nakon četiri decenije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2015.

18:15

Default images

Sony navodi da je zvaničnom kraju Bete najviše doprineo prelazak televizijskog signala sa analogni na digitalni.

Betamax je počela da se prozivodi 1975, ali je već sledeće godine konkurentska kompanija JVC počela da proizvodi kasete u VHS formatu koje su ubrzo prestigle Betu u popularnosti. Iako je kvalitet slike na Beti bio bolji, činjica da na VHS moglo da stane 3 sata materijala a na Betu samo jedan, kao i to što je VHS bio jeftiniji, dovelo je do ekonomske pobede VHS-a.

Sony je 2002. prestao da proizvodi Beta video rikordere saopštavajući da su od sedamdesetih do tada prodali 18 miliona takvih rikordera.

Iako je VHS preuzeo primat, to je trajalo sve dok ga kasnije nije zamenio DVD.

foto: flickr.com/gilgongo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: