Iz Microsofta poručuju: Nikog ne špijuniramo

Nakon što su se nedugo posle izlaska operativnog sistema Windows 10 na tržište pojavile informacije da Microsoft navodno špijunira svoje korisnike, rasprave ne jenjavaju.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 04.10.2015.

08:48

Default images
Beta / Microsoft via AP

Mnogi korisnici smatraju da im je ugrožena privatnost, zbog čega su u Microsoftu (napokon) odlučili da razjasne šta Windows 10 (ne) radi.

Jedna od najvažnijih figura kad je reč o Windows sistemima i vezanim uređajima, Teri Majerson na blogu je objasnio da korisnici potpuno kontrolišu informacija koje sistem prikuplja kako bi olakšao rad i poboljšao proizvod. Informacije se pak dele na tri nivoa: podatke vezane za sigurnost i pouzdanost, podatke vezane za prilagođavanje sistema i oglašivačke podatke.

Informacije vezane za sigurnost sistema i pouzdanost zapravo se prikupljaju preko anonimnog ID uređaja, a sadrže još i tip uređaja kao i podatke vezane za obaranje ili “zamrzavanje” aplikacije. Microsoft naglašava da ti podaci ne uključuju nikakve korisničke podatke i sadržaj. Posredi je “telemetrija kojom Windows s vremenom postaje stabilniji sistem i poboljšava korisničko iskustvo”.

Za poređenje, Majerson je spomenuo nedavnu situaciju u kojoj je grafički upravljački program izazvao niz problema i pad Windows 10 sistema na računarima širom sveta. Nakon što su dobili potrebne podatke, u Microsoftu su odmah kontaktirali partnere za ispravku upravljačkog programa pa je zakrpa stigla na računare Windows Insidera u roku od 24 sata. Nakon toga su se podaci s njihovih računara iskoristili za sve računare koji funkcionišu na osnovu zvanične verzije Windows 10, pa je problem s upravljačkim programom rešen u roku od 48 sati. “Tako nešto bi bilo jednostavno nemoguće da nema analize sirovih informacija”, stoji u blogu.

Microsoft objašnjava da prikuplja i podatke vezane za prilagođavanje sistema “da bismo pružili pristup servisima poput Outlooka, OneDrivea, Cortane, Skypea, Binga ili Windows Storea, a kako biste prilagodili svoje iskustvo rada na Windowsu, sinhronizovali datoteke na povezanim računarima i servisima, osigurali nadogradnje i tome slično”.

Korištenje Cortane počiva na navikama korisnika, a bez prikupljanja podataka ovaj virtuelni asistent ne bi mogao da uradi mnogo toga - baš kao ni Siri ili Google Now.

“Za razliku od drugih platformi, nezavisno od odabranih podešavanja privatnosti, ni Windows 10, ni bilo koji drugi naš softver ne skenira sadržaj vaših e-mail poruka ili drugih komunikacija niti datoteka na računaru, kako bi vam pružili prilagođene oglase”, tvrdi Microsoft.

Windows pak koristi tzv. advertising ID koji koriste developeri aplikacija i oglašivači za svoje potrebe (kao i kod Applea), a čak i to je moguće deaktivirati. Naravno, treba napomenuti da veliki deo prihoda Microsoft uzima od softverskih rešenja, a ne oglašavanja.

Više o svemu tome možete pročitati na zvaničnom Windows blogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: