Windows 10: Isključiti pojedine funkcije radi zaštite

Agencija AP podržala je stav nekih medija da je pojedine funkcije novog Microsoftovog operativnog sistema Windows 10 pametnije isključiti radi zaštite podataka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

11:15

Default images
Beta / Microsoft via AP

"Desetka" nudi bolju personalizaciju nego prethodni sistemi, ali sakuplja više ličnih podataka, od kontakata, sastanaka, lokacije do WI-FI lozinke.

Te informacije predviđeno je da koriste mnoge nove alatke, poput Cortane, asistentkinje koja prima i izvršava instrukcije i za koju je dragoceno da pamti navike korisnika.

Svojim novim sistemom Microsoft želi da bude bolja konkurencija Appleu i Googleu, koji su slične aplikacije razvili poslednjih godina.

AP kao primer navodi i alatku Wi-Fi Sense koja olakšava korisnicima i njihovim prijateljima da se povežu preko WI-FI mreža.

Tako se Windows 10 automatski loguje na poznate mreže i vaši prijatelji ne moraju svaki put da vam traže šifru dok su u poseti, podseća AP. Ipak, postoji mogućnost da se ova opcija isključi, tako da korisnici ne moraju da dele mrežu ako to ne žele.

Windows 10 ima i Windows Hello, način prijavljivanja uz pomoć pogleda ili dodira, ukoliko je dostupan na uređaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: