Kao u Matrixu: Aplikacija prikazuje Wi-Fi signale oko vas

Aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini.

Tehnopolis

Izvor: 24sata.hr

Subota, 29.08.2015.

19:05

Default images
Screenshot

Svi želimo da imamo dobar Wi-Fi signal, ali često nismo svesni koliko to signala ima oko nas. U naseljenim područjima nalazi se gomila baznih telekomunikacijskih stanica, wireless rutera pa čak i satelitskih signala. Ako se šetate po gradu i uključite pretragu Wi-Fi mreža dobra je verovatnoća da ćete imati više izlistanih mreža.

Međutim, još boljem prikazu i dokazu koliko smo postali umreženo digitalno društvo svedoči nova iPad aplikacija Arhitecture of Radio koja vizualizuje signale koji se preklapaju svuda oko nas.

Ova aplikacija koristi GPS kako bi odredila lokaciju korisnika, a potom traži lokacije obližnjih baznih stanica koristeći OpenCellID, pa može da mapira Wi-Fi rutere koji se nalaze u blizini. Takođe, može predvideti i prelete satelita nad datim područjem.

Svi ti podaci se potom vizualno prikazuju i dobijamo sliku kako signali pulsiraju kad uđu u domet aplikacije. To je pravi ples izmešanih jačih ili slabijih signala.

Utisak je i zadivljujuć i pomalo zastrašujuć. Međutim, definitivno i podsetnik koliko se digitalni svet integrisao u naš fizički svet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: