PC tržište se i dalje smanjuje i Windows 10 mu nije od pomoći

Ovo je zaključak dve komplementarne tržišne analize. Prema tvrdnjama IDC-ja, PC tržište će se ove godine smanjiti za čak 8.7 procenata. Prognozira se da će ukupno biti prodato 281.6 miliona desktop i laptop računara tokom 2015.

Tehnopolis

Izvor: benchmark.rs

Petak, 28.08.2015.

08:38

Default images

U svojoj analizi se iznosi da je ključni faktor tako slabih rezultata nagomilavanje zaliha računara u ranijim kvartalima, kao i nestabilnost na svetskom finansijskom tržištu, pre svega kada je u pitanju odnos velikih svetskih valuta prema dolaru, što je doprinelo padu potražnje.

Istovremeno, Pacific Crest Securities je sproveo istraživanje mađu 29 retailera koje se odnosilo na učinkovitost dolaska Windows 10 operativnog sistema, odnosno da li je isti unapredio njihovu prodaju PC računara. Kao referenca se koristila 2009. godina, kada je svetska ekonomija bila pogođena krizom i kada se pojavio Windows 7 operativni sistem. Zajednički zaključak jeste da je prodaja PC računara danas slabija nego tada. Kao uteha se navodi da je prodaja ipak bolja nego kada se pojavio Windows 8 operativni sistem, navodi Pacific Crest.
Kompanija Pacific Crest očekuje dramatičan pad u prihodima Microsoft Device & Consumer odeljenja za narednu godinu od čak 14 procenata! Takođe, očekuje se da će to odeljenje fiskalnu godinu završiti sa 6% manje prihoda nego prethodne godine. IDC navodi da se očekuje dosta uspeha od kategorije hibridnih, ultra-lakih računara i računara osetljivih na dodir, dok će „tradicionalne PC forme nastaviti da tonu“. Takođe, IDC očekuje da završetak besplatnog Windows 10 apgrejda tokom naredne godine rezultuje poboljšanjem rezultata tokom 2017. godine.

izvor: benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: