Programer pronašao način da spreči Windows 10 da vas špijunira

Programer Sajed Kazi razvio je malu aplikaciju, besplatnu i laganu, koja omogućava da se u nekoliko klikova blokira prikupljanje ličnih podataka na novom Microsoftovom operativnom sistemu Windows 10.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.08.2015.

09:32

Default images
Beta / Microsoft via AP

Aplikacija otvorenog koda "Disable Windows 10 Tracking" može da se preuzeme preko platforme GitHub.

Alatka će omogućavati dezaktiviranje prikupljanja podataka, određenih usluga i većinu izvora "trekinga" ("tracking") - praćenja. Ona će očigledno biti ažurirana u zavisnosti od potreba.

Inače, mnogi korisnici bili su zabrinuti zbog novog ugovora o uslugama koji dolazi uz Windows 10 i koji Microsoftu daje pravo da “pristupi, otkrije i sačuva lične podatke” korisnika, uključujući i sadržaj emaila i privatnih foldera.

Iz kompanije tvrde da tako pomažu policiji i sprečavaju spam, održavaju sigurnost na mrežama ili štite svoja prava i imovinu. Ipak, to je jedan od načina na koji prati ponašanje korisnika radi personalizovanja reklama na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: