S6 razočarao, Samsung spušta cene

Samsungov profit je pao za osam odsto u odnosu na prošlu godinu, a kompanija je potvrdila da je lansiranje modela Galaxy S6 i S6 Edge imalo "prilično marginalan uticaj na poslovanje".

Tehnopolis

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.07.2015.

11:07

Default images
Foto: Beta, AP

Korejski gigant je objavio da je profit oboren na 4,93 milijarde dolara, kao i da je za to delom zaslužan i manji broj isporuka vodećih modela pametnih telefona.

Samsung je saopštio da mobilna divizija očekuje "teško poslovno okruženje" u drugoj polovini godine, ali da planira da održi nivo prodaje "prilagođavanjem cena modela S6 i S6 Edge" uz uvođenje novih modela visoke klase Galaxy Note 5 i Galaxy S6 Edge Plus.

Samsungovo "otpakivanje" će zbog toga biti održano nešto ranije nego što je uobičajeno - u Njujorku 13. avgusta se očekuje prezentacija novih modela.

Južnokorejski konglomerat već pet uzastopnih kvartala beleži pad neto profita, mahom u svetlu snažne konkurencije na prezasićenom tržištu smartfona na kom je godinama dominirao. Profit iz poslovanja je istovremeno smanjen 4,03 odsto na 6,9 biliona vona, a prihodi 7,3 odsto na 48,5 biliona vona.

Samsung se suočava sa dvostrukim konkurencijom američkog rivala Epla na tržištu smartfona vrhunskog kvaliteta i kineskih kompanija poput Sjaomija na tržištu pametnih telefona srednje i niže klase.

Uprkos usporavanju prodaje, Samsung je u drugom kavrtalu ostao vodeći svetski prodavac smartfona, sa tržišnim udelom od 21,7 odsto, pokazalo je istraživanje kompanije IDC.

Akcije Samsunga su na Seulskoj berzi pale 3,8 odsto na 1,21 milion vona po objavljivanju vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: