Preminuo CEO Nintenda: Odlazak najvećeg gejmera među biznismenima

Izvršni direktor kompanije Nintendo Satoru Ivata preminuo je od kancera u 55. godini života.

Tehnopolis

Izvor: BBC

Ponedeljak, 13.07.2015.

08:24

Default images
Beta / AP Photo/Koji Sasahara

On je izuzetno poštovana ličnost na japanskoj gejming sceni i smatra se ključnim igračem koji je doveo do uspešnog preokreta za tada posrnulu kompaniju 2000.

Nedavno je podstakao ulazak Nintenda u sektor mobilnih igara.

Izrazi žaljenja i saučešća prethodne noći preplavili su društvene medije, pa je čak i tim PlayStationa tvitovao: “Hvala vam na svemu, gospodine Ivata”.

Jedan korisnik je napisao: “Nintendo možda nije bio najprofitabilnija kompanija, ali je uvek pravio igre s dušom”.

„Titan“

Ivata je karijeru započeo kao programer u kompaniji osamdesetih godina, a za predsednika je imenovan 2002.

Pod njegovim vođstvom kompanija je lansirala izuzetno uspešne konzole Wii i Nintendo DS, a smatra se pokretačem novog dizajna „easy-to-use“ konzola, čime je Nintendo privukao široku gejming zajednicu.

„Gospodin Ivata bio je titan – sigurno će nam mnogo nedostajati“, rekao je za BBC Mark Ajnštajn, koji se nalazi na čelu sektora za digitalne medije Frost & Sullivan u Tokiju.

„On je bio poznat na prvom mestu kao gejmer, a tek na drugom kao izvršni direktor – figura koja je promenila pravila igre“.

Super Mario je osamdesetih bio nezaobilazan lik u Japanu, ali je populacija igrača ove Nintendo igre počela da opada krajem devedesetih. Ivata je znao da mora da napravi proizvode koji su privlačni i onima koji ne igraju igre.

Uspeo je. Nintendo DS postao je najprodavanija ručna konzola tog doba kada se pojavila 2004.

Dve godine kasnije uspešno je lansiran i Wii koji je nazvan kompjuterskom igrom koju „čak i vaša baka može da igra“.

Zajedno su privukli mnoge ljude u svet igara.

Ipak, s napretkom mobilnih telefona i rastom tržišta igara prilagođenih ovom uređaju, značaj Nintenda je počeo da opada i mnogi investitori su kritikovali njegovu odluku da odloži ulazak na ovo polje.

Smrt Ivate dogodila se u vreme kada Nintendo očekuje da udvostruči godišnji operativni profit na osnovu dugoočekivanog ulaska na rastuće tržište igara za mobilne telefone.

“Nintendo je na raskršću”, rekao je Ajnštajn. “To je poslednja kompanija koja se tako dugo držala starog modela”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: