Ni Zakerbergu nije jasno koje ime koristiti na Fejsbuku

Odgovarajući na pitanje novinara BuzzFeeda, Mark Zakerberg osvrnuo se i na politiku kojom najveća društvena mreža sveta svoje korisnike prisiljava da koriste prava imena

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

08:18

Default images
Foto: Beta / AP

Ukratko rečeno, u zabludi smo. Ta politika nije ono što mislimo da jeste. Ili bar tako izgleda.

Evo odlomka iz Zakerbergovog posta:

„Pravo ime ne mora da znači vaše stvarno ime i prezime, već može biti bilo koje kojim vas vaši prijatelji zovu, odnosno koje koristite kada se predstavljate. Ako je to nadimak i želite da ga koristite na Fejsbuku, to bi moralo da vam se omogući.

Na taj način ćemo podržati i pojedince koje bi otkrivanje stvarnih imena i prezimena moglo dovesti u opasnost, poput pripadnika transrodnih grupa ili žrtava porodičnog nasilja.“

Po tome bi se dalo zaključiti kako možemo koristiti nadimak kao pravo ime, ali ujedno i Fejsbuku „pokazati“ naše stvarno ime. Zbunjeni ste? I mi smo.

Pravila oko korišćenja imena toliko su nejasna da i pojedini zaposleni u Fejsbuku istupaju protiv nje, smatrajući kako ova društvena mreža može i treba bolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: