Avion iz budućnosti stiže do 2030. godine? (VIDEO)

Dizajner i ljubitelj aviona Oskar Vajnals nedavno je predstavio koncept Sky Whale, futuristički avion koji bi trebao prevoziti i do 755 putnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 26.04.2015.

08:08

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Vajnals je nadmašio samog sebe dizajnirajući avion Progress Eagle. Pored motora koje će pokretati tečni vodonik, ovaj avion imaće i solarne panele kao i turbinu smeštenu na zadnjem delu letelice.

"Najbolji aspekt Progress Eaglea jeste da generiše vlastitu pokretačku energiju i da je gotovo nečujan", tvrdi Vajnals.

Ova letelica mogla bi pružiti smeštaj za čak 800 putnika, a imala bi novu putničku klasu pod nazivom "pilotska klasa". Ona bi bila smeštena u nosu aviona koji bi pružao panoramski pogled uz mogućnost podizanja nivoa privatnosti u obliku malih soba za putnike.

Pilotski kokpit bi se u tom slučaju nalazio iznad prostora za putnike.

"Dvanaest sati leta pretvorilo bi se u provedeno vreme u nekom hotelu. To bi znatno smanjilo stres za vreme predugih letova", objašnjava Vajnals.

Ipak, pošto je reč o konceptu, Vajnals naglašava da je tehnologija potrebna za proizvodnju takve letelice još izvan domašaja te da zasad postoji tek oko 40 odsto upotrebljivih rešenja kada je u pitanju apliciranje u Progress Eagle.

Vajnals je svakako optimističan jer mogućnost za razvoj aviona vidi već u 2030. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: