Kamera koja se sama puni i može da snima "večno"

Naučnii tim sa Univerziteta Kolumbija u SAD-u kreirao je prvu video kameru koja se sama puni i snima. Teoretski to može da radi večno, tj. dok god ima izvor svetlosti.

Tehnopolis

Izvor: 24sata.hr

Utorak, 21.04.2015.

08:28

Default images

Puniti baterije telefona i drugih gedžeta ponekad je prava gnjavaža, pogotovo kada ste na putu. I dok se veliki proizvođači takmiče ko će ponuditi bolju jaču i dugotrajniju bateriju, jedan naučni tim sa Univerziteta Kolumbija ostvario je nešto drugačije – napravili su prvu video kameru koja se sama puni.

Rezolucija nije sjajna i kamera može da snima jednu sliku po sekundi u dobro osvetljenom prostoru, ali teoretski, dok ima izvor svetlosti, može snimati video beskonačno dugo, objavio je tim profesora Šrija Najara.

Senzori koji hvataju sliku za digitalnu kameru i senzori koji pretvaraju svetlo u struju u solarnim ćelijama oslanjaju se na istu tehnologiju, a naučnici su sada naumili da naprave senzor koji radi obe te radnje, pa će tako dobiti kameru koja se sama napaja.

Prototip kamere iz tima profesora Šrija Najara sastavljen je od priručnih delova i nije baš poslednji krik dizajna, ali potencijalno bi ova kamera mogla da znači veliku promenu na tržištu. Senzor ima samo 30x40 piksela i prvo meri intenzitet svetla koji stiže kroz sočivo senzora, a potom pretvara svetlost u struju. Sama kamera pikesle prebacuje između dva moda u kojima se napuni za trenutak, pa okida fotografiju i sve to ponavlja u krug. Nema ni bateriju, već samo kondenzator u kojem se sprema energija potrebna za okidanje fotografija.

- Usred smo revolucije. Naš eksperiment bi mogao uticati na razna digitalna područja, poput nosivih uređaja, senzorskih mreža, pametnog okoliša pa čak i doneti i novitete u lečenju i brizi za pacijente. Kamera koja bi večno mogla raditi, bez napajanja bila bi izuzetno korisna - poručuje profesor Najar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: