Samsung kupuje AMD kako bi se takmičio sa Intelom?

Najnoviji izveštaj iz Južne Koreje tvrdi da će Samsung navodno pokušati da kupi AMD kako bi se takmičio sa Intelom. Izveštaj kaže da će korejski gigant pokušati da kupi AMD i spoji ga sa jednom od njegovih podružnica.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

09:25

Default images

Prema ovom izveštaju, glavni cilj Samsunga je da obezbedi GPU i CPU intelektualno vlasništvo (IP) od AMD-a. Na osnovu toga će biti u prilici da ih koriste za neki budući rast sopstvenih šansi na tržištu, kako bi postavili kompaniju u mnogo povoljniji položaj u takmičenju protiv svojih velikih rivala - Intela i Qualcomm-a.

U izveštaju se takođe tvrdi da ovo nije prvi put da Samsung pokušava da kupi AMD, jer je tako nešto izjavljivao Samsungov šef mobilnih komunikacija 2007. godine. Postavlja se pitanje da li bi eventualna akvizicija prekršila sporazum o unakrsnom licenciranju koji imaju AMD i Intel. Samsungova akvizicija intelektualnog vlasništva AMD-a na polju procesora i grafika bi mogla da se pokaže kao moćno oružje na tržištu ali i u pravnim procesima. AMD dobija većinu svojih grafičkih IP-ova od ATI-ja, koji je osnovan osam godina pre Nvidije, što u prevodu znači osam godina patenata koje Samsung može da koristi u protivnapadu na Nvidijinu tekuću patentnu bitku.

Naravno, Samsung bi imao mnogo više koristi nego što donose sami patenti, što bi koristio kao oružje u pravnoj borbi. Oni bi takođe dobili svu AMD-ovu buduće proizvodnju kao što je iščekivana x86 Zen arhitektura, 64bit ARM K12 jezgra i AMD-ove predstojeće Arctic Islands grafike. Samsung takođe na raspolaganju ima ogromne finansijske resurse koji mogu znatno poboljšati AMD-ovu situaciju.

izvor: benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: