Test: ASUS G751JY

Kada je ASUS u pitanju, najsigurniji odgovor na pitanje “šta kvalitetno kupiti” je, što se nas tiče, oduvek bila G serija.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Filip Majkiæ / Benchmark.rs

Ponedeljak, 02.02.2015.

10:30

Default images

Tajvanski gigant nastavlja nesmanjenom žestinom sa kvalitetnim proizvodima, pa tako nakon izvanrednog G750JZ modela imamo priliku da testiramo veoma sličan G751JY. Da li je razlika stvarno samo u onom 1, kako bi se možda moglo zaključiti? Nikako.

Pred nama je najsnažniji, najmoćniji laptop u Srbiji, koji donosi nekoliko novina i kada je u pitanju hardver, i kada je u pitanju dizajn računara u odnosu na ono što smo do sada viđali, ma koliko se te promene nekada činiče minimalnim. Saznajte sve o ovom računaru...

Uvod, dizajn

Da li se uopšte sumnjali da je ASUS propustio priliku da u ovakvom računaru uradi bilo šta što ne podrazumeva implementaciju omiljenog rešenja, da “napuca” specifikacije do maksimuma? Kao što to stalno ponavljamo kada su računari G serije u pitanju, ponovo imamo računar bez ikakvih kompromisa, dodatno unapređen najnovijim rešenjima. I dalje je to naprava specifičnog izgleda baziranog na liniji Stealth bombardera američke avijacije, sa piramidalnim ćoškovima i ivicama, te velikom termalnom disipacijom, ali i vrhunskim sistemom hlađenja.

Sve u svemu, ASUS je u šampiona gejming kategorije laptopova dodao hrpu sistemske memorije, najnoviju generaciju ultra-brze grafike za prenosne računare u vidu Nvidia GeForce GTX 980M, kao i SSD. Ovaj put se ne radi o SSD-ovima (množina) za razliku od top varijante G750 modela, ali ne sumnjamo da će se i takav model naći u ponudi. Do nas je stigla mašina zaista impresivnih hardverskih karakteristika, od novog Core i7-4860HQ procesora, preko 32 GB sistemske memorije, do najnovije varijante top grafike za mobilno tržište kompanije Nvidia – GTX 980M! Zainteresovani?

Dizajn

Krećemo od standardne stavke – onoga što se dobija u kutiji, odnosno pakovanju. Naš primerak je došao od lokalne kancelarije kompanije ASUS. Nažalost, mi nismo raspolagali maloprodajnim primerkom pomoću koga bismo egzaktno potvrdili šta se sve dobija u paketu. Mi smo dobili kutiju u kojoj se nalazio, osim laptopa, samo strujni ispravljač. No, tu je još mnoštvo pregrada i lokacija u koje se može zapakovati štošta.

Zaintrigirani, potražili smo na internetu sa čime se sve isporučuje G751 kako bismo vam preneli šta biste mogli da očekujete u paketu koja je u našem slučaju sadržavala samo sempl. Tako imamo situaciju da se uz ovaj računar isporučuje nekoliko dodataka koji nisu došli sa našim primerkom. To su gejmerski miš, zatim ASUS Cerberus headset, te ranac. Nažalost, o mišu ne znamo mnogo, ali zato na našem sajtu možete pročitati kompletan test Cerberus headseta. Najzad, ranac je izuzetno koristan dodatak, posebno pošto se radi o glomaznom i teškom laptopu velikih dimenzija.
Eksterijer je veoma nalik onome što smo ranije imali prilike da vidimo kod G750 modela. Čim uređaj izvadite iz kutije, odmah zapazite njegove dimenzije. Ovo je "lažna 17-ica", budući da je kućište računara u klasi 18-18,6-inčnog laptopa. Najveća spoljna razlika je u centralnom delu poklopca. Za razliku od potpuno gumiranih površina, sada centralnim delom dominira velika, metalna, debela ploča na kojoj je simbol kompanije ASUS, kao i Republic of Gamers logo. Zbilja atraktivan koncept, koji nam se veoma dopao, tim pre što se produžava i između izduvnika vazduha.

Crne mat površine dominiraju uređajem, a ROG logo odlikuje crveno pozadinsko osvetljenje koje ga čini izuzetno atraktivnim, naročito u tamnijim okruženjima. To je istovremeno i blaga izmena u odnosu na G750, pošto je tamo ROG logotip svetleo belom bojom. Laptop je i dalje u vrlo blago modifikovanom "stealth bomber" dizajnu, dakle sa piramidalnim obodima, značajnim "udebljanjima" na odgovarajućim mestima i slično. Veoma smo pozitivno nastrojeni prema ovakvom, sada već tradicionalnom dizajnu i usmerenju G serije, posebno jer znamo da je to sve praćeno veoma funkcionalnim stavkama, kao što je rashladni sistem koji ispumpava vazduh prema zadnjoj strani.

Kao i u prethodnim generacijama, poklopac laptopa je presvučen slojem koji odaje utisak da se radi o gumi. Pored estetskog, ima i funkcionalan karakter, budući da se radi o laptopu pozamašne mase! Donji deo je izrađen od krute plastike. Ističu se velike nožice koje omogućavaju da laptop bude izuzetno stabilan. Na donjem delu, a posebno pozadi, se nalaze veliki otvori za hlađenje. Deo su velikog sistema koji omogućava da uprkos izuzetno snažnom hardveru, G751JY nema ni najmanjih problema sa termalnom disipacijom, u šta ćemo vas uveriti i kroz brojke u sekciji o utiscima.

Unutrašnjost računara je potpuno crna, izuzmemo li crvene oznake tastera, odnosno crveno pozadinsko osvetljenje tastera, ukoliko je aktivno. Veliki tačped dominira sredinom postolja za dlanove, sa svoja dva tastera. Odlična tastatura je čiklet tipa i dubokog hoda tastera. Veliki ekran je mat tipa. Treba reći da kada se otvori poklopac, iza njega postolje laptopa "štrči" dobrih 3-5 centimetara, tako da o tome treba voditi računa kada postavljate laptop negde. Takođe, prostor pozadi treba obezbediti i usled toga što su veliki izduvnici upravo smešteni tako da vreo vazduh izbacuju pozadi, te i o tome treba voditi računa...

Konektori

Izuzev pet indikatora rada smeštenih na prednjem delu, svi portovi su smešteni na bokovima. Verovatno vas ne moramo preterano uveravati da se radi o prilično debelim bokovima, posebno za današnje standarde. Međutim, to je stavka na koju igrači neće imati naročitih primedbi, naročito ukoliko imamo u vidu da je ispod haube smešten GTX 980 u mobilnom izdanju.
Kada to imamo u vidu, priče o konektorima i njihovom rasporedu deluju gotovo efemerno, ali red je da prođemo kroz tu stavku. Na desnoj strani je smeštena gomila priključaka, od audio ulaza (za mikrofon) i izlaza (za slušalice i zvučnike), preko dva USB 3.0 konektora i Thunderbolt porta (!), do video izlaza. Prisutni su HDMI i VGA video izlazi za slučaj da želite da povežete laptop na eksterni displej ili televizor. Takođe, tu su još LAN priključak, te konektor za strujni adapter.

Ostali konektori se nalaze levo. I ne samo oni, budući da na ovom delu zatičemo i Kensington lock i Blu-ray snimač, za čiju je izradu bila zadužena Matsushita. Takođe, tu su još dva USB 3.0 porta, čime se njihov ukupan broj podiže na četiri. Najzad, tu je i čitač SD memorijskih kartica.

Hardver, specifikacija

Konfiguracija je, pretpostavljate, načičkana nabržim čipovima današnjice. CPU koji zatičemo u G751JY laptopu stiže iz Crystal Well familije, iteracije Haswella koja se ističe po integrisanoj Iris Pro integrisanoj grafici – koja je međutim ovde nebitna, a videćete uskoro i zbog čega. U pitanju je Intel Core i7-4860HQ procesor. Na podrazumevanom taktu, ovaj četvorojezgarni procesor radi na 2,4 GHz. No, kada se aktivira Turbo režim, takt mu se značajno uvećava. Tada radni takt dostiže 3,6 GHz.

Sam procesor je deo Shark Bay platforme i njegova Crystal Wall arhitektura podrazumeva implementaciju Iris Pro integrisane grafike. Sada bismo mogli da vam pričamo štošta o grafici, ali – nema poente. Nema, jer je njeno prisustvo obesmišljeno implementacijom GeForce GTX 980M grafike, koja (makar u ovom slučaju) ne podržava dinamičko prebacivanje u letu i potpuno isključivanje, već je permanentno aktivna. Samim tim, nećete nikada koristiti integrisanu grafiku, ni u režimima malog opterećenja. No, ovde je poenta bila u ugradnji izuzetno snažnog procesora, a uopšte ugradnja Iris Pro grafike u najsnažnije Core i7 procesore koji će svakako biti uparivani sa najbržim grafikama svakako nema toliki efekat koliki bi možda bio prisutan kada bi se takva “integruša” nalazila na procesorima srednje, a kamoli niže kategorije.

CPU je, baš kao i svi Haswell procesori izrađen korišćenjem 22-nanometarskog proizvodnog procesa. Raspolaže sa 6 MB keš memorije, podržava Hyperthreading (dakle, osam threadova simultano). Zanimljivo je da ima TDP deklarisan na 47 W. Spomenuli smo Turbo od 3,6 GHz – to važi kada je aktivno samo jedno jezgro. U slučaju da su aktivna sva četiri jezgra, maksimalan Turbo takt iznosi 3,4 GHz.
Memorije, kada je već pominjemo, ima 32 GB! Treba imati u vidu da se radi o semplu, dok će se prodajne verzije pojavljivati u raznim konfiguracijama, od 8 GB do ovde prisutnih 32 GB. Impresivna brojka, nema šta. U svakom slučaju, za koju god konfiguraciju da se odlučite, nećete oskudevati kada je sistemski RAM u pitanju.

Diskovni podsistem računara se oslanja na kombinaciju SSD-a i hard diska. Naime, u G751JY je implementiran Samsungov SSD, koji je strahovito brz, i čija se prosečna brzina čitanja na našem testu kretala gotovo na 600 MB/s! Takođe, tu je i standardni Hitachi hard disk kapaciteta 1 TB, koji služi za skladištenje podataka. Naravno, ostaje da se vidi koja će konfiguracija biti dostupna u finalnim varijantama, jer pretpostavljamo da će biti nekoliko podvarijanti i u tom smislu.

Primetite prisustvo Thunderbolt porta! Šteta je što periferije sa podrškom za Thunderbolt nisu zaživele u većoj meri. primera radi, na jedan port je moguće nakačiti do 6 Thunderbolt uređaja, zaključno sa eksternim monitorom. Sigurno je da na ovaj način imate osiguraniju budućnost, za koju se nadamo da će doneti mnogo više uređaja koji koriste veliki 10 Gbit/s protok koji omogućava Thunderbolt tehnologija.

Najzad, stižemo do stavke koja mnoge ponajviše zanima, sa punim pravom. Grafika na koju se oslanja G751JY jeste ultra-brzi GeForce GTX 980M! Radi se o novoj arhitekturi, kodne oznake Maxwell, ali ne i o novom proizvodnom procesu. 980M se proizvodi u istom 28-nanometarskom proizvodnom procesu kao i prethodnici GTX 780M i njegov ribrend GTX 880M (da, na mobilnim platformama je postojao i 880M, koji je potpuno preskočen na desktopima). Sama činjenica da je pomak u performansama drastičan, a da je zadržana praktično identična potrošnja od oko 100 W govori o ogromnom napretku u performance-per-watt domenu.

5,2 milijarde tranzistora ovog moćnog grafičkog čipa se mogu upariti sa do 8 GB GDDR5 memorije. U našem slučaju, implementirana su 4 GB video memorije, koja radi na 2500 MHz, odnosno 5 GHz efektivno. Tu su 1536 unificiranih šejdera, a prisutna je i boost tehnologija kojom se radni takt čipa sa 1038 MHz dinamički uveća na 1127 MHz u režimima opterećenja. Memorijski bus je 256-bitni. Naravno, tu je kompletan spektar podržanih tehnologija, od PhysX i CUDA, preko DirectX 11.2 i Shader 5.0, do ShadowPlay, GPU Boost 2.0 i GeForce Experience, o čemu ćemo više govoriti nešto kasnije. Sve u svemu, brže rešenje za igranje na mobilnim računarima ne postoji.

Ekran računara koga smo imali na testu je bio veoma solidan Full HD (1920 x 1080) ekran, bez ikakvih glossy nanosa. U ASUSu se diče i time što ovaj ekran ima povećane bočne uglove vidljivosti u odnosu na većinu notebook panela, do 70 stepeni u levom ili desnom pravcu. Ostatak hardvera čine Blu-ray pisač (premda ostaje da se vidi koji će optički uređaj biti prisutan u kojim modelima prodajnih verzija) i sve potrebne opcije za mrežnu povezivost – gigabitni Ethernet, b/g/n wireless i Bluetooth 4.0.

Treba reći da u zvaničnim specifikacijama stoji da će se G751 laptopovi isporučivati sa Killer Wireless-om, dok je kod nas implementiran Dual Band Intel AC 7260 adapter. Spisak dodatnih portova i konektora možete videti u priloženoj tabeli. Svi USB portovi na ovom računaru su USB 3.0 tipa. Za sam kraj, na našem računaru je bio preinstliran Windows 8.1, premda je moguće da će u prodaji biti dostupne i varijante bez njega, sa nešto nižom cenom.

Ceo test možete pročitati na sajtu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: