Microsoft ne veruje u "sudnji dan", ali Gejts veruje

Šef razvojnog odeljenja Microsofta Erik Horvic, za razliku od nekih istaknutih kolega, smatra da bi sistemi veštačke inteligencije mogli da dostignu neki nivo samosvesti, ali da to neće ugroziti čovečanstvo, već da će mu samo ići u korist. Za razliku od njega, Bil Gejts ipak ima određene strahove.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 29.01.2015.

11:00

Default images
Džo Belfior na predstavljanu nove verzije Kortane (Beta, AP)

Bojazan da bi predviđanja iz brojnih dela naučne-fantastike mogla da se ostvare i da bi mašine kao u serijalu "Terminator" mogle da osvoje svet, poslednjih meseci izrazili su milijarder i vizionar Ilon Mask, čuveni fizičar Stiven Hoking i legendarni izumitelj ser Klajv Sinkler.

"Kada počnete da pravite mašine koje mogu da se mere ili čak nadjačaju ljude na polju inteligencije, biće veoma teško da preživimo. To je prosto neizbežno", rekao je Sinkler za BBC.

Ipak, Horvic kaže da se ne slaže sa takvim ocenama.

"Postoji zabrinutost da ćemo u nekom dužem roku izgubiti kontrolu nad određenim tipovima inteligencije. Čvrsto verujem da se to neće dogoditi. Mislim da će čovek biti veoma proaktivan u daljem razvoju AI sistema i da ćemo na kraju imati velike koristi od razvitka inteligencije kod mašina u svim sferama života - od nauke, preko obrazovanja i ekonomije, do svakodnevnog života", kaže Horvic.

Pročitajte još: Ilon Mask: Rad na AI - prizivanje đavola

On je otkrio da se trenutno više od četvrtine svih resursa u razvojnim centrima Microsofta posvećuje samo razvoju i unapređenju veštačkih inteligencija.

Horvic predvodi tim od više od 1.000 stručnjaka, čiji je rad zaslužan i za razvoj poznate virtuelne asistentkinje Kortane, koja bi mnogo zapaženiju ulogu trebalo da dobije po izlasku Windowsa 10.

"Sledeća velika borba među IT velikanima biće baš na polju veštačke inteligencije. Ideja da postoje sistemi koji mogu da razmišljaju, slušaju, prikupljaju podatke iz hiljada korisničkih iskustava i da mi možemo sve to da obradimo i unapredimo svoje servise, sada je na čelu svega. Imamo Kortanu, Siri i Google Now koji su otvorili novu arenu, a takvo takmičenje će samo ubrzati razvoj i investicije i dodatno staviti celu stvar u žižu", rekao je Horvic.

Pročitajte još: Hoking: AI je možda kraj čovečanstva

Za razliku od njega, osnivač Microsofta Bil Gejts je u novom AMA (ask me anything) na Redditu rekao da je "zabrinut".

"Ja sam u ekipi onih koji su zabrinuti zbog razvoja super-inteligencija. Mašine će prvi obavljati mnogo posla umesto nas i neće biti super-inteligentne. To bi trebalo da bude pozitivno, ako budemo rukovodili kako treba. Ali, nekoliko decenija kasnije, inteligencija mašina jačati i to će biti nešto o čemu moramo da vodimo računa. Tu sam na Maskovoj strani i uopšte mi nije jasno zašto neki nisu zabrinuti", naveo je Gejts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: