YouTube se oprašta od Flasha, prelazi na HTML5

Duga i spora smrt Adobe Flasha iznenada je ubrzana 28. januara kada je YouTube saopštio da će za emitovanje svojih snimaka ubuduće koristiti HTML5.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92, The Verge

Sreda, 28.01.2015.

14:29

Default images

Najpopularni sajt za emitovanje video snimaka koristiće HTML5 video kao standard za pregledače Chrome, Internet Explorer 11, Safari 8, ali i za aktuelnu beta verziju Firefoxa, prenosi The Verge.

Jedan od YouTubeovih inženjera Ričard Lider kazao je da je došlo krajnje vreme da dignu ruke od Adobe Flasha i pređu na HTML5, čija je upotreba već postala uobičajena kod pametnih televizora i brojnih ostalih uređaja za emitovanje video zapisa.

YouTube je godinama eksperimentisao sa HTML5, a Liderov kolega, inženjer Džon Harding, o prednostima ovog jezika za stranice okrenute video sadržaju pisao još 2010. godine.

Prema njegovim rečima, iako je HTML5 mogao da omogući prikazivanje video snimaka na uređajima koji ne podržavaju Flash Player, kao što je iPhone, situacija se od 2010. godine do danas značajno izmenila u korist HTML5.

Lider je objasnio kako je jedan od ključnih trenutaka bio kada je HTML5 “usvojio” tzv. prilagodljivi bitrejt (Adaptive Bitrate, ABR), pomoću kog YouTube može efikasnije da menja rezoluciju video snimaka u zavisnosti od kvaliteta internet konekcije.

ABR je na svetskom nivou prepolovio vreme baferovanja, a ta tehnologija takođe otvara brojne mogućnosti za korisnike uređaja kao što su Xbox One i PlayStation 4 ili plejera kao što je Chromecast.

Ovaj YouTubeov potez dodatno je uzdrmao relevantnost Adobe Flasha u savremenoj eri interneta. I sam Adobe poslednjih je godina pokušavao da osavremeni svoj proizvod, ne bi li korisnicima ponudio nove i kvalitetnije usluge, ali ti potezi nisu uvek imali mnogo uspeha.

Foto: Rego - d4u.hu / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: