Hologramski vizir - put u 3D svet

Šta je to što se približilo naučnoj fantastici i što je na događaju posvećenom predstavljanju nove verzije Microsoftovog operativnog sistema Windows 10 stavilo taj novitet u drugi plan i iznenadilo tehnološki svet?

Tehnopolis

Izvor: A. Marinkoviæ

Subota, 24.01.2015.

08:53

Default images
Beta / AP Photo/Elaine Thompson

To čudo tehnike je hologramski uređaj, nazvan HoloLens, dizajniran kao vizir (štitnik za oči sa providnim staklima; najviše podseća na skijaške naočare), koji korisnicima omogućava interakciju sa trodimenzionalnim prikazima kompjuterskih slika i na taj način meša doživljaj virtuelnog i stvarnog okruženja.

Malobrojni predstavnici medija i partnerskih tehnoloških kompanija imali su priliku da nakratko vide kako ovaj uređaj radi. Na toj demonstraciji ova sprava je na delovima nameštaja u sobi u kojoj se korisnik nalazi, „oživela” 3D grafiku iz popularne video-igre Minecraft. U drugim pokazanim primerima HoloLens je video-pozivima na servisu Skype i panorami Marsa, snimljenoj Nasinim robotskim vozilom Curiosity, dao 3D život u stvarnom okruženju i korisnicima omogućio interakciju sa njima.

Na ovoj inovaciji stručnjaci su radili nekoliko godina u strogoj tajnosti iako je tim na kraju narastao na 1.000 ljudi. Projekat je imao nekoliko imena pod kojim su ga različite grupe angažovanih na njemu znale, da bi se u slučaju eventualnog curenja informacija lako otkrilo ko je odao tajnu. Ni na događaju na kojem je predstavljen javnosti, njegovo fotografisanje i snimanje nije bilo dozvoljeno, a sve slike za medije postavljene su na sajt kompanije.

Sa ovim uređajem kompanija Bila Gejtsa ulazi u polje virtuelne realnosti i izmenjene (uvećane) stvarnosti u kojem se sa sličnim proizvodima za mesto bore veliki konkurenti – Google, Facebook, kao i Samsung i Sony.

Analitičari sumnjaju da ovaj uređaj uskoro može da se masovno proizvodi i prodaje po pristupačnoj ceni.

Kada je reč o novoj verziji operativnog sistema, najvažnija vest jeste da će godinu dana od početka prodaje biti besplatan za korisnike „sedmice” i „osmice” i mobilnih telefona sa ovom platformom.

Kako je u oktobru 2014. najavljeno, Windows 10 će ponovo imati dugme “Start”, za razliku od „osmice”. Prilagođen je primeni na različitim uređajima – od personalnih računara, tableta, laptopa, smartfona. Korisnici mogu da računaju na pomoć pametnog digitalnog asistenta Cortane (već je bila ugrađena u mobilne uređaje sa Windows platformom), kojoj se mogu obraćati glasom. Na primer, korisnik može da izda glasovnu komandu ovoj aplikaciji da pošalje mejl, da pronađe u računaru fotografije napravljene u određenom mesecu, da odgovori na pitanje o vremenskoj prognozi...

Nova verzija će sadržati i novi internet pregledač Spartan koji omogućava da korisnik direktno na veb-strani pravi beleške i da ih deli sa istog tog mesta. Prema nekim izveštajima, Spartan će biti dostupan samo na smartfonima, a ne navodi se da li će biti ponuđen i Internet Explorer.

Kako je saopšteno na predstavljanju, Windows 10 je već instaliran na oko tri miliona različitih uređaja, jer su povlašćeni poslovni korisnici u prethodnom periodu mogli da se prijave za to. U redovnoj prodaji bi, kao i HoloLens, trebalo da se pojavi na jesen, a pitanje je da li cena može da bude dovoljno niska da bi se korisnici koji nisu bili zadovoljni osporavanom „osmicom” odlučili da ga kupe.

Upravo zbog lošeg prijema Windowsa 8, Microsoft je u imenovanju preskočio broj devet čime želi da istakne koliko je veliki korak koji pravi, kao i da napravi što veću distancu od „osmice”.

Izvor: Politika.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: