Promena na vrhu najkontroverznijeg sajta na internetu

Osnivač kontroverznog sajta 4chan Kristofer Pul, poznatiji po nadimku moot, najavio je povlačenje nakon 12 godina bavljenja tim poslom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

16:23

Default images

Sajt poznat po malicioznim, uvredljivim, često i opasnim šalama, koordinisanju hakerskih napada, bizarnom sadržaju, i na kome su gotovo svi članovi potpuno anonimni, osnovao je Amerikanac Kristofer Pul 2003. godine, kada je imao samo 15 godina.

Iako je u međuvremenu zbog svog "random" ili "/b/" dela dobio nadimak "septička jama interneta", popularnost sajta je rasla.

Moot je dugo održavao sajt bez pomoći, ali je vremenom angažovao grupu volontera.

U poruci u kojoj najavljuje da “odlazi u penziju”, on kaže:

“4chan tim se vremenom povećao, i iako je moja reč bila poslednja, mnoge odgovornosti sam prebacio na volontere koji održavaju sajt sa mnom već nekoliko godina.”

Tokom 12 godina postojanja, sajt je imao 42 milijarde otvorenih strana i oko 1 milijardu jedinstvenih poseta.

Pul kaže da će se možda u budućnosti vratiti na sajt kao neka vrsta počasnog administratora, ili možda čak i anonimnog usera. On je često ostavljao postove na svom sajtu pod usernameom “moot”, pod kojim je još uvek poznat.

Poslednjih godina se na internetu bavio različitim poslovnima, između ostalog je bio umešan u osnivanje sajta Canvas, specijalizovanog za deljenje fotografija, ali koji je prestao sa radom 2011. godine.

foto: flickr.com/hackNY

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: