Test: Tesla 50E602 LED HDTV

Predstavljamo vam Tesla televizor u najraskošnijem izdanju od 50 inča, a u ponudi će se naći još dva modela, od 39 i 32 inča, koje ćemo vam takođe predstaviti u dogledno vreme.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Dragoljub Radovanoviæ

Četvrtak, 01.01.2015.

09:00

Default images

Lepa vest za sve korisnike jeste pristupačna cena u kombinaciji sa zaista odličnim kvalitetom slike!

Domaći brend je svakako izazvao veliko interesovanje kada su u pitanju tableti, ali da li je moguće ponoviti isti uspeh i sa nešto drugačijim tipom uređaja kao što je HDTV? Prerano je još uvek reći, pošto su televizori na tržištu tek nešto više od dve nedelje, pa će vreme svakako pokazati da li će isto tako biti prihvaćeni od strane potrošača. Pošto nam je pružena ekskluzivna prilika da ove modele isprobamo mesecima pre nego što su ušli u finalnu proizvodnju, moramo reći da je cela ta priča sasvim zanimljiva. Itekako smo svesni koliko kupac može biti skeptičan kada je u pitanju nov i neispitan proizvođač, a da budemo iskreni i mi bismo smo se dvoumili da ih nismo detaljnije testirali i isprobali.

Kada je u pitanju multimedija, autor ovog teksta za svoje lične potrebe ipak se odlučuje za uređaje proizvođača koji su godinama u ovom biznisu. Sa druge strane, to ne mora značiti da brendovi kao što su Vivax, Fox ili Vox, a od nedavno i Tesla lošija kupovina od Samsunga, Toshibe, Sonija, itd, jednostavno su u drugoj cenovnoj klasi. Budžeti koje kupci imaju za kupovinu televizora razlikuju se od osobe do osobe, a Tesla je jedan od ovih brendova koji je usmeren na kupce sa plićim džepom. Ukratko, filozofija koja leži iza ovog brenda je da se izvuče što više, za što manju svotu novca. Da li je zaista tako? Upravo je to i poenta ovog testa, da vam ilustrujemo šta možete očekivati od ovog televizora, a ujedno i da istaknemo šta mu nedostaje.

Karakteristike

Reč je o HDTV-u sa najvećom dijagonalom u Seriji 6, konkretno 50 inča, ali pored njega testirali smo i druge dve 39 i 32" dijagonale, o kojima ćete nešto više saznati posle Nove Godine. Umesto tradicionalnog pristupa da prvo istaknemo koje su to najbitnije odlike prisutne, počećemo sa tim šta mu nedostaje. U pitanju je DVB-T2 tjuner, što nas je začudilo, posebno imajući u vidu dolazeću digitalizaciju. Na drugoj strani, iako smo bili pomalo zatečeni odlukom Comtrade-a da ovaj tjuner ne ubaci, brzo smo shvatili da je ogroman broj korisnika već na kablovskoj mreži ili nekom sličnom vidu prenosa TV signala i da njima takav tjuner neće značiti ništa, već samo onima koji bi pratili domaću televiziju kroz etar. Takođe, korisnici koji žele Smart funkcije televizora i prisustvo WiFi modula, moraće da okušaju sreću na drugom mestu. Opet, to znači da je televizor jednostavan, i da može da poonudi korisniku ono najbitnije, i to za sasvim pristojnu sumu novca. I tu dolazimo do stavke gde Comtrade Tesla televizori prosto briljiraju!
Pređimo na stvari koje Tesla 50E602 ima i koje su to najpozitivnije odlike koje ga ističu. Na prvi pogled, svakako bismo rekli dizajn kakav se može očekivati od mnogo skupljih televizora, ali više o tome u posebnoj sekciji teksta. Najbitnija stvar prema mišljenju autora je izbor panela za koje se Comtrade odlučio, a to su odlični VA paneli, da li konkretno u PVA ili MVA izvedbi, nismo ni sami sigurni, jer nemamo takvu informaciju. Samo želimo da skrenemo pažnju da su ovo ekrani kakve najčešće možete sresti u Samsungovim ili Sonijevim televizorima, koje pomenuti brendovi i lično proizvode u svojim fabrikama.

Odlike ovih panela su izuzetno visok statični kontrast i veoma dobar nivo crne boje, što su odlike koje imaju najveći uticaj na kvalitet slike. Pozadinsko osvetljenje je E-LED tipa i nudi maksimalnu svetlinu od čak 450 cd/m2. Matična rezolucija ekrana je 1920 x 1080 tačaka, tako da je reč o FullHD modelu, a osvežavanje panela je 60Hz-a.

Dizajn

Jasno je da Comtrade ne proizvodi lično Tesla televizore, već ih brendira i prilagođava tržištu, ali to ne menja činjenicu da je odabrana vrlo privlačna šasija za "pedeseticu". Ono što nam se dopada kod Tesla brenda je obraćanje pažnje na izgled pakovanja, tako da nije reč o generičkoj braon kutiji, već su upotrebljene živahne boje i bela pozadina, uz futuristički Tesla logo i isticanje ključnih odlika.

Sadržina kutije je osnovna - tu je uputstvo, garantna knjižica, baterije, daljinski, i par audio/video kablova. Postolje je rešeno upotrebom srebrnih metalnih nožica sa kraćim vratom sa donje strane ulazi u telo televizora i pričvršćuje se uz pomoć tri šrafa. Želimo da napomenemo da su ovi elementi teški i kvalitetni, tako da nije reč o nekom šupljem aluminijumu, već o punoj leguri metala.
Detalj koji će se svako primetiti prilikom prvog pogleda na televizor je koliko su ivice oko ekrana zapravo uzane. Samim tim što su crne, one su skroz neupadljive, tako da pri gledanju minimalno odvlače pažnju. U dnu donje ivice na sredini je izbočina koju bismo nazvali "brada" i na njoj se nalazi hromirani element i Tesla logo koji svetli krvavo crveno dok je tv isključen, a postaje beo dok je u upotrebi. Bok je takođe uzan, i ono što je interesantno kod njega je to što je izrađen od brušenog metala, i sve to deluje veoma lepo. Na pozadini su dugmići vrlo jeftinog izgleda i osećaja, a tu je i neuobičajan prekidač kao na napajanju za računar, tako da televizoru možete prekinuti dovod struje, bez potrebe da isključujete kabl iz utičnice.

Što se tiče konekcija, sa strane i pozadi može se naći:

- Antenski prključak
- 3 x HDMI ulaza
- CI slot
- Koaksijalni ulaz
- 2 x USB 2.0 porta
- Priključak za slušalice
- Skart
- PC audio
- VGA ulaz

Korišćenje

Daljinski se ne ističe ničim posebnim, ali sasvim korektno vrši svoju ulogu. Pri prvom uključivanju televizora dočekao nas je meni nazvan "Prvo podešavanje" a pošto je reč o domaćem brendu, srpski jezik je odabran kao podrazumevan. Odavde se vrši i odabir tjunera - kabl ili antena, gde antena pretragom neće vratiti nijedan kanal jer je u pitanju DVB-T, a ne T2 tip tjunera. Opcijom kabla pronašli smo digitalne kanale kablovskog operatera, konkretno za Ikom u našem slučaju - 185 kanala i 3 radio stanice, među kojima su naravno i zaključani, za koje vam je potreban poseban modul koji ide u CI slot sa strane televizora. Korisnički interfejs je uprošćenog dizajna, nije preterano elegantan ali vrši svoj posao.

Pri promeni kanala u gornjem levom uglu pojavljuje se pravougaonik sa informacijama o imenu kanala, rednom broju, rezoluciji i jačini signala. Tu su i podaci o tome šta se trenutno emituje na programu, a korisni dodaci su i časovnik i datum/dan u nedelji. Meni je podeljen u pet kategorija sa ikonicama koje ih ilustruju, a one su - Slika, Zvuk, Kanal, Zaključavanje sistema i podešavanje. U kategoriji Slika nalaze se četiri režima - Standardno, Sredina, Dinamično i Lično, od kojih Sredina pruža najbolje rezultate. Tu su osnovna podešavanja slike, kao i temperatura boja, gde podešavanje Toplo pruža slici najbolji kvalitet.
Neka napredna podešavanja kao što je detaljno podešavanje zasićenja svake boje, balans bele ili nameštanje balansa bele u deset tačaka nisu prisutna, ali ovo prosečnom korisniku koji neće vršiti kalibraciju i neće biti toliko bitno. Tu je i poneka slovna greška, opcije koje počinju čas malim čas velikim slovom, pa se stiče utisak da je meni odrađen pomalo na brzinu, ali ništa u toj meri da drastično pokvari utisak. Moguće je uređivanje liste kanala, tako da ih rasporedite kako vama odgovara, zaključati određeni kanal, itd. Ovde je prisutan i elektronski vodič sa informacijama šta se sledeće emituje na kanalima, kao i mogućnost postavljanja podsetnika ili snimanje na eksterni disk.

Testiranje i kvalitet slike

Pored toga što ima najveću dijagonalu među tri pomenuta televizora iz Serije 6, ispostavilo se da 50E602 nudi i najbolji kvalitet slike među njima. Merenjem pomoću kolorimetra, dobili smo rezultate koji ukazuju da je zaista reč o PVA/MVA tipu ekrana. Odlika po kojoj je VA tip ekrana prepoznatljiv je nivo statičnog kontrasta, koji je primetno viši recimo u odnosu na IPS. Konkretna cifra koju je 50E602 zabeležio je visokih 3623:1. Ovakav nivo kontrasta osigurava više detalja, kako u svetlim delovima slike, tako i u mračnih. Da bi ovakva cifra bila ostvarena potrebno je da crna boja bude zaista crna i da bela bude što svetlija. Upravo i jeste takva situacija kod televizora sa ovakvim tipom panela, pa je Tesla HDTV u 50-inčnoj izvedbi zabeležio duboku crnu od samo 0.05 cd/m2.

Kakva je situacija sa tačnošću boja i njihovom temperaturom? Iznenađujuće dobra, tačnije onakva kakvu bi očekivali od nekog premium modela poznatijih brendova. Boje su relativno tačne, što i prosečna Delta E vrednost od 5.62 i potvrđuje. Prikaz zelene je nešto manje tačan, što se može i videti iz grafikona ispod. Cyan boja takođe ima malo veće odstupanje, pa donekle i plava. Ostale boje su dosta prihvatljivije, ali iako sveukupno dovoljno tačne, za boje koje su zaista tačne može se reći tek kada je prag Delta E vrednosti manji od 3, gde se kalibracijom može i dovesti ispod vrednosti 1, kada su savršeno tačne. Tesla je ovde blago iznad praga tačnosti koji iznosi 5 ili manje, pa boje nisu skroz idealne, ali su itekako prihvatljive. Bela je vrlo čista i neutralna, što govori i cifra od 6467K, tako da odstupa samo 33K od idealne 6500K vrednosti. Gamma vrednost je veoma prihvatljiva i prosečna cifra je 2.04.

Šta sve ovo znači u praksi? Znači da Tesla 50E602 nudi dobar kvalitet slike, pogotovo za svoju cenovnu klasu. HD materijal na većoj dijagonali kao što je ova zaista pokazuje za šta je ovaj model sposoban. Gledanje filmova u zamračenoj prostoriji je odlično iskustvo zbog velike dubine crne boje, pa su detalji u tamnim scenama na visokom nivou. Probijanje pozadinskog osvetljenja postoji u određenoj meri, ono nije previše izraženo, ali se može pronaći u vidu par manjih "oblaka" kada se prikaže potpuno crna pozadina.

Digitalni kanali sa kablovske u 576i rezoluciji izgledaju sasvim solidno, ali njihov nedostatak rezolucije je svakako vidljiv na dijagonali od 50 inča, pa je poželjno da sedite na propisanoj udaljenosti od ekrana, kako ne bi primećivali nedostatke SD rezolucije. Na kraju stranice ćemo ostaviti primere HD i SD materijala, ali fotografije ne mogu dočarati kvalitet slike u potpunosti, pa je sve to lepše kada se gleda uživo. Mnogi će ovakav televizor poželeti da koriste za gejming pomoću neke konzole ili PC-a, pa smo proverili i kakvo je ulazno kašnjenje u odnosu na CRT monitor, tačnije takozvani input lag. Sa izmerenim vrednostima koje se kreću od 32 pa do 66 milisekundi zaostatka, Tesla 50E602 je potpuno prihvatljiv za ovakav način upotrebe.
Zaključak

Comtrade je napravio smeo pokušaj da se ubaci u kategoriju entry level televizora i nakon testiranja njihove ponude moramo priznati da smatramo da im ovo itekako može poći za rukom. Bićemo iskreni i istaći da to sve nije na nivou Samsunga ili LG-a, ali među proizvođačima kao što su Vivax, Fox i Vox, Tesla deluje kao odlična alternativa.

Tačno je da se ne radi o Smart televizorima, kao i da nedostaje DVB-T2 tjuner, ali kome su pomenute odlike nebitne, svakako preporučujemo da ozbiljno obrati pažnju na 50E602 model. Njegova ključna prednost, po našem mišljenju, leži u tipu panela koji koristi, pritom pružajući i više nego dobar kvalitet slike za ovaj cenovni rang.
Pored kvaliteta slike, ovaj Tesla HDTV se ističe i svojim odličnim dizajnom. Ukoliko zanemarimo neke sitnice, zaista smo imali utisak kao da smo testirali premium model nekog poznatog proizvođača. Sa softverske strane sve funkcioniše bez problema, mada sa estetske strane meniji nisu preterano maštoviti ili privlačni, i nedostaje veoma detaljno podešavanje slike. Prosečnom korisniku ovakve stvari i neće biti preterano važne, pa će više zasmetati potrošačima sa nešto većim očekivanjima. Ukratko, ko želi veliku dijagonalu po ne tako visokoj ceni, dobar kvalitet slike i nisu mu bitne Smart mogućnosti, neka zna da Tesla model 50E602 od nas dobija iskrene preporuke...

Prednosti

- Visok statični kontrast i dobra dubine crne boje
- Estetski privlačan
- Uzane ivice oko ekrana i kvalitetni materijali
- Relativno tačan i kvalitetan prikaz
- Pristupačan

Mane

- DVB-T2 tjuner je svakako poželjan
- Interfejs je rudimentaran

Izvor: Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: