Kako da "ubrzate" Android telefon?

Veliki problem kod starijih mobilnih uređaja tokom rada s više aplikacija ne izaziva procesor, koliko nedostatak radne memorije.

Tehnopolis

Izvor: Tportal.hr

Ponedeljak, 01.12.2014.

08:50

Default images

Smartfon koristi RAM tako da prenosi privremene podatke, a što je većeg kapaciteta, to je lakše baratati sa više stvari odjednom. Evo kako možete optimizovati radnu memoriju svog uređaja na “bezbolan” način.

Operativni sistem i pripadajući procesi će redovno zauzeti dobar deo radne memorije već po uključivanju uređaja, čak i da korisnik ne aktivira neku dodatnu aplikaciju. S instalacijom više appova, widgeta i ostalog materijala, RAM se polako puni, a usprkos tome što Android u današnje vreme racionalno upravlja resursima, to ne znači da može raditi kao i prvog dana, ukoliko je “pretrpan”.

Za starije uređaje koji nisu rootovani treba ograničiti količinu widgeta i live wallpapera, jer osim punjenja radne memorije itekako utiču i na trajanje baterije uređaja.

Slična stvar važi i za aplikacije koje bez znanja korisnika mogu raditi “u pozadini”.

Kako biste organizovali aplikacije i odredili koje treba da rade, a koje ne, treba da odaberete Settings, Apps ili Application Manager kako biste dobili izveštaj o svim aplikacijama na uređaju.

Za deaktivaciju aplikacija dovoljno je ući u detalje i odabrati “Disable”, ali treba da znate da zbog toga u slučaju pojedinih app-ova može doći do nestabilnosti u radu uređaja.

Rootovani uređaji s microSD podrškom imaju nešto više opcija, a trik je da kreirate particiju na (što je moguće bržoj) SD kartici koja će služiti kao sekundarni izvor radne memorije. To je moguće izvesti tzv. RAM Expander aplikacijama poput ove, a pre svega treba proveriti da li je uređaj kompatibilan (preuzeti MemoryInfo & Swapfile Check i napraviti test za RAM Expander).

Nakon toga treba pokrenuti RAM Expander, dozvoliti joj root pristup i odabrati optimalnu vrednost za particiju (kako bi se dobile najbolje moguće performanse). Za završetak priče dovoljno je odabrati Swap Activ i uživati u nešto bržem uređaju.

Ipak, ovim potezom SD kartica postaće nečitljiva na računarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

81 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: