Programiranje najtraženija veština u 2015. godini

Programiranje će i 2015. godine biti najtraženija IT veština među poslodavcima, pokazalo je godišnje istraživanje koje sprovodi Kompjutervorld (Computerworld.com).

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

18:55

Default images

Ovo je već treća godina zaredom da su programeri na vrhu liste najtraženijih IT zanimanja, a 48 odsto anketiranih kompanija se izjasnilo da planira naredne godine da zaposli programere.

Izvršni menadžer ITAcademy Nikola Subotić kaže da za programere uvek ima posla, a neke kompanije neprestano drže otvorene konkurse za to zanimanje.

Najtraženiji su oni koji poznaju tehnologije i programske jezike koji su trenutno aktuelni na tržištu. U Srbiji su to na prvom mestu Java, PHP, C#, C++.

Na drugom mestu nalze se menadžeri projekta u IT-ju koje planira da zapolsi 35 odsto kompanija. Stručnjake za tenhničku podršku zaposliće 30 odsto anketiranih, a stručnake za bezbednost informacionih sistema 28 odsto kompanija.

Najveće iznenađenje predstavlja narasla potražnja za veb diveloperima, koji su se našli na 5. mestu njatraženijih, jer 28 odsto kompanija planira da ih zaposli, a prošle godine nisu ni bili rangirani.

Diveloperi se bave razvojem veb sajtova i aplikacija, programski jezik koji najčešće koriste je PHP, koji su srpski poslodavci prethodne godine najviše tražili zapošljavajući IT stručnjake, naveli su sa ITAkademije.

Na šestom mestu potrebnih IT zanimanja našli su se stručnjaci za administraciju baze podataka, za koje se izjasnilo 26 odsto kompanija, zatim slede analitičari i poslovno izveštavanje, kao i stručnjaci za razvoj mobilnih aplikacija, za koje se opredelilo 24 odsto kompanija.

Oko 22 odsto preduzeća planira da naredne godine zaposli administratore mreže, a 20 odsto analitičare velikih baza podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: