Britanci i Amerikanci krivi za virus

Postojanje nedavno otkrivenog moćnog špijunskog softvera, povezano sa obaveštajnim službama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 26.11.2014.

10:05

Default images

Nedavno otkriveni virus “Regin” špijunira vlade i kompanije u 14 zemalja i navodno je napravljen u državnim ustanovama. Kako do sada nisu otkrivene žrtve virusa ni u jednoj od 5 anglosaksonskih zemalja – Australiji, Kanadi, Novom Zelandu, Velikoj Britaniji i Americi – eksperti sumnjaju da virus potiče iz neke od pomenutih država.

“Dežurni krivci” poput Rusije i Kine su eleminisani, pa je sada fokus eksperata na Americi, Velikoj Britaniji i Izraelu.

Po istraživanju firme Kaspersky Lab, žrtve virusa su pronađene u Belgiji, Brazilu, Nemačkoj, Iranu i Siriji, a najviše ih je iz Rusije i Saudijske Arabije.

Kaspersky Lab je upoznat sa ovim problemom još od 2012, od kada ga pomno prati. Iako je softver kompleksan što ga čini teškim za istraživanje, na osnovu nekoliko napada na institucije vlade i telefonske kompanije, stručnjaci su imali priliku da ga istražuju.

Softver je u stanju da kontroliše GSM telefonsku mrežu, preko koje može preusmeriti pozive: “Takve operacije trenutno mogu da urade samo oni koji stoje iza virusa “Regin” navodi se iz kompanije Kaspersky Lab.

Eksperti su otkrili da problem ne pravi samo jedno parče softvera, već je u pitanju platforma koja se može proširiti kontrolu po celoj mreži. To znači da kada se virus jednom nađe u kompjuteru, može se lako raširiti po celom svetu, što će mu samo pomoći da bude sakriven.

Najraniji primeri ovog tipa virusa, uočeni su još 2003, saopštava Kaspersky Lab.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: