Nokijin povratak: Tablet N1 je iPadov blizanac s Androidom

Finska kompanija najavila je Android tablet, čime su najavili povratak potrošačkoj elektronici i postali konkurent Microsoftu, koji je kupio Nokijine mobilne uređaje.

Tehnopolis

Izvor: 24sata.hr

Četvrtak, 20.11.2014.

08:51

Default images

Ako ste mislili da je Nokia za otpisivanje nakon što su Lumia liniju uređaja prodali Microsoftu, prevarili ste se. Finska kompanija predstavila je tablet N1 koji će u prodaju krenuti početkom sledeće godine i to za početak u Kini, a potom i na ostalim tržištima. Uređaj će za njih proizvoditi tajvanska kompanija Foxconn, a cena će mu biti 250 dolara (bez poreza).

"Ovo je sjajan proizvod za Nokijine fanove i ostale koji nisu još pronašli pravi Android tablet za sebe", rekao je Sebastian Nistrom, šef proizvoda u Nokiji.

N1 je 7,9-inčni tablet s aluminijskim okvirom i dizajnom koji dosta podseća na Appleov iPad Mini i veliki je pomak od dizajna po kojem su bile poznate njihove Lumije. Tablet pogoni Android 5.0 uz Intelov četverojezgreni Atom procesor (2,4 GHz), a opremljen je i USB-om (Tip C) s kojim ne morate da pazite kako okrećete kabl. Čak i u tom detalju podseća na Apple, a sličnosti idu i od razmeštaja kamera (8 i 5 megapiksela), zvučnika... Za razliku od iPada, nešto je tanji (6,9 mm).

Finci su se odlučili za modifikaciju Androida pa će telefon imati i skin Z Launcher. On omogućuje korisniku da prstom piše slova po ekranu i tako traži sadržaj, ali i da se određene aplikacije prikazuju na početnom ekranu, zavisno od doba dana i lokacije na kojoj se nalazite. Što se tiče memorije, N1 će dolaziti s 2 GB RAM-a i 32 GB interne memorije.

Nisu mnogo čekali

"Iznenadilo me koliko se brzo Nokia odlučila na ovako nešto. Ali, jednako stoji i da su išta hteli da učine sa svojim brendom, morali su to da učine brzo", rekao je Ben Vud, analitičar CCS Insighta za BBC. Dodaje da su morali da reaguju brzo, ako žele da izvuku neku vrednost iz slavnog imena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: