Budite pametni: Zaključavajte svoj pametni telefon

Više od četvrtine vlasnika pametnih telefona lenji su da bi ukucavali šifru za otključavanje, ne razmišljajući koje sve podatke on odaje ako ga slučajno izgube.

Tehnopolis

Izvor: 24sata.hr

Utorak, 18.11.2014.

13:08

Default images

Foto: Highways Agency/Flickr.com

Iznenađujuće veliki broja vlasnika pametnih telefona ih ne zaključava, odnosno nisu namestili šifru za pristup funkcijama telefona nakon određenog razdoblja neaktivnosti, pokazalo je istraživanje "Are You Ready to Lock?".

To ne radi više od četvrtine ispitanih u istraživanju koje je sproveo kalifornijski univerzitet Berkli u saradnji s Google-om.

Kao najčešći razlog za nezaključavanje ispitanici su naveli da im je to gubljenje vremena na ukucavanje šifre svaki put kad žele da koriste pametni telefon, a istraživanje je pokazalo da to nije malo vremena - zaključavanje i ponovno otključavanje telefona oduzima čak sat vremena mesečno.

Kao drugi razlog navedena je bojazan da pošteni nalazač telefona neće moći da dođe do kontakata koji bi mu pomogli da pronađe vlasnika telefona.

Međutim, bez obzira na to, upozoravaju, svejedno bi trebalo da zaključavate pametni telefon jer na njemu korisnici uglavnom ostaju prijavljeni na e-mail, društvene mreže i brojne aplikacije koje koriste.

Zamislite da izgubite telefon, a neko pritiskom na jedno dugme ima pristup vašem e-mailu ili Facebooku. A uz pomoć e-maila moguće je resetovati lozinke na mnogim servisima koje koristite i pre nego što shvatite što se dogodilo, nepošteni nalazač ili lopov vam može naneti ogromnu štetu.

Čak i ako nemate pametni telefon, zaštitite pristup SIM kartici PIN-om barem kako biste onemogućili pristup svojim kontaktima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: