Može li ovo da podigne Nokiju iz pepela?

Brend Nokia ipak nije mrtav, a iz pepela će pokušati da se podigne na krilima jednog tableta vrlo sličnog iPad miniju i "inovativnog Android launchera".

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 18.11.2014.

10:24

Default images

Ime koje je nekada bilo sinonim za mobilne telefone, nije pronašlo svoje mesto u svetu pametnih gedžeta, pa je nakon prodaje jezgra Microsoftu nedavno objavljeno i da će brend defnitivno nestati.

Ipak, Sebastijan Nistrom je na konferenciji "Slush" u domovini Nokije Finskoj, poručio da oni koji kažu "neka počiva u miru", greše više nego ikada.
Iako bi se možda očekivalo da će Nokia ponovo pokušati sa tržištem mobilnih telefona, prehlađeni Nistrom je publici prvo predstavio "Z launcher", a zatim i tablet dijagonale 7,9 inča pod nazivom Nokia N1.

"Mi volimo nove početke. U maju smo razmišljali o tome da li uopšte želimo da budemo u potrošačkom prostoru i odlučili da nastavimo sa onim što najbolje radimo. Suština Nokije je oduvek bila u vrhunskoj tehnologiji i dizajnu. Mi donosimu magiju tehnologije pravim ljudima", rekao je on.

Nokia Z Launcher

Kako je rekao, svakoga dana sve više se oslanjamo na svoje gedžete i aplikacije. Samim tim sve ih je više i sve je teže da se u njima snalazimo.

"Zato smo rekli da mora da postoji bolji, jednostavniji, ljudskiji način da stignemo do onoga što želimo", rekao je Nistrom.

Rešenje Nokije za ono što oni vide kao osnovni problem zove se "Nokia Z Launcher".
U pitanju je Android launcher, već dostupan na Google Play-u, koji "uči, predviđa i čini upotrebu telefona lakšom nego ikada".

Bazira se na "škrabanju" (scribble) početnih slova aplikacija, operacija ili kontakata na ekranu uređaja, posle čega korisnik dobija "pametnu listu" i bira akciju koju želi.

Z bi trebalo da uči, proučava navike korisnika i da prilagođava ponudu u odnosu na vreme, mesto i ranije akcije.

"Ujutru biste dobili odmah mejl, Fejsbuk i Tviter, u podne, ako ste u kancelariji kalendar sastanaka, listu poziva i kontakata sa kojima ste u komunikaciji, a uveče biste dobili izbor muzike i filmova", kažu u Nokiji.

Nokia N1 Tablet

Nokia veruje da takav interfejs treba da isprati i "podjedako dobro dizajniran uređaj" - u pitanju je Nokia N1 tablet.

U pitanju je elegantan tablet sa ekranom od 7,9 inča (laminirano staklo, rezolucija 2048x1536), zaobljenih ivica, koje na prvi pogled veoma podsećaju na ono što trenutno nudi Apple.

"On je tanak, lagan, nema oštre ivice i nećete imati problema da ga dugo koristite", kažu Finci. Uređaj u jednodelnom aluminijumskom telu dolazi u dve boje - "prirodnoj aluminijumskoj" i "lava sivoj", a prema rečima proizvođača biće "munjevit".

Ispod haube, koja podseća na iPad Mini i Xiaomi Mi Pad, kriju se Intel Atom Z3580 procesor sa četiri jezgra koji radi na taktu od 2,3GHz, 2GB RAM-a i 32GB prostora za podatke.

Kamera na poleđini ima 8 megapiksela, a "selfi kamera" 5 megapiksela.

Naravno, tu je i Z launcher koji radi preko novog Android Lollipopa (5.0).

Cena zvuči prilično konkurentno - 248 dolara.

Za proizvodnju je zadužen Foxconn, a prodaja bi trebalo da počne baš u Kini i to za kinesku Novu godinu (19. februar).

Nakon toga, uređaj će stići u "odabrane evropske zemlje" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: