“Jailbreaking nije kriminalna radnja”

Mnogi korisnici smartfona i tableta, bilo da su iOS ili Android korisnici, preferiraju jailbreak ili root svojih uređaja kako bi ih bolje prilagodili svojim potrebama. Ali, sa ovom praksom se ne mire svi proizvođači uređaja, tako da su jailbreaking i rooting radnje kažnjive.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.11.2014.

17:55

Default images

Electronic Frontier Foundation (EFF) u svom postu, koji je nedavno objavljen, navodi da ove procedure želi da zadrži legalnim jer prema njima "jailbreaking nije kriminal".

EFF je prošle nedelje podneo peticiju za produženje i proširenje izuzetka koji omogućava jailbreak od restrikcija koje ga čine kriminalnom radnjom i to bez povrede Digital Millennium Copyright Act-a (DMCA).

EFF je ovakva izuzeća već uspevao da izdejstvuje 2010. i 2012. godine, ali "zahvaljujući frustrirajućem načinu na koji se DMCA izuzeća sprovode, grupe kao što je EFF moraju da peticije sprovode na svake tri godine".

EFF navodi da su jailbreak i root radnje za korisnike bitne i iz ugla sigurnosti, jer je ovo jedan od ključnih koraka pre instaliranja sigurnosnog apdejta na uređaj za koji je prestala podrška.

Takođe, EFF dodaje da zakoni o autorskim pravima ne bi trebalo da imaju uticaja na jailbreaking telefona, ali to nije slučaj u ovom trenutku i to je ono sa čime se ova organizacija bori.

Izvor: Benchmark.rs / BGR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: