Ovaj Apple računar košta više od 900 hiljada dolara

Od svih računara koje je Apple ikada napravio, samo zbog jednog je Stiv Džobs morao da proda svoj automobil, kako bi imao novca za njegovu izradu.

Tehnopolis

Izvor: Independent

Četvrtak, 23.10.2014.

14:40

Default images

Ova mašina, Apple-1, prodata je juče za neverovatnih 905.000 dolara na aukciji, iako ima svega 4 kB RAM-a.

Ona je jedan od pedeset ručno napravljenih računara koje su osnivači Applea Stiv Voznjak i Džobs sastavili u garaži 1976.

To je prvi unapred sklopljeni računar ikada napravljen, budući da su se u to vreme prodavali u delovima i pokrenuo je revoluciju PC industrije.

Kao jedan od svega nekoliko funkcionalnih Apple-1 računara, očekivalo se da će dostići cenu od 300 do 500 hiljada dolara, ali je zapravo suma gotovo udvostručena, zahvaljujući organizaciji Henry Ford, koja je dobila na aukciji.

Predsednica fondacije Patriša Muradijan nazvala je ovaj računar “ključnim artefaktom osnivanja digitalne revolucije” i planira da ga izloži u muzeju u Dirbornu (Mičigen).

Originalni Apple -1 računari prodavani su u Byte Shop prodavnici u San Francisku i koštali su 666,66 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: