Srpski korisnici Androida među najbezbednijima u regionu

Najnoviji izveštaj kompanije Kaspersky Lab i Interpola pokazuje da svaki peti korisnik Android uređaja suočen sa sajber napadima; Srbija po broju napada na začelju liste zemalja srednje i istočne Evrope.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 22.10.2014.

08:30

Default images

Prema rezultatima istraživanja “Sajber napadi na mobilne uređaje”, kojeg su sproveli Kaspersky Lab i Interpol u periodu između avgusta 2013. i jula 2014. godine, svaki peti Android uređaj sa Kaspersky zaštitom napadnut je malverom bar jednom.

Najčešći štetni programi su bili SMS trojanci, koji neovlašćeno i bez informisanja korisnika šalju poruke i pokreću pozivanje na specijalne brojeve koji ih skupo naplaćuju.

Ukupno million korisnika Android uređaja širom sveta susrelo se sa malicioznim programima u posmatranom periodu (između avgusta 2013. i jula 2014.) što predstavlja otprilike petinu svih korisnika proizvoda kompanije Kaspersky Lab namenjenih zaštiti mobilnih uređaja. Ovaj period je karakterisao najveći broj sajber napada registrovanih u poslednjih nekoliko godina. Glavni razlog za povećanje broja napada bilo je širenje malvera iz takozvane Trojan SMS porodice malvera. Od ukupnog broja, ovaj tip malvera se javio u 57.08 odsto svih otkrića. Na drugo mesto plasirao se RiskTool (21.52 odsto pozitivnih rezultata), uslovno legitiman programi koji može da se koristi u zlonamerne svrhe ( za slanje neovlašćenih SMS notifikacija na plaćene poruke, i prenošenje podataka o lokaicji itd.). Aplikacije sa agresivnim reklamiranjem (pop-up, notifikacije u status baru itd.) zauzele su treće mesto (7.37 odsto).

U Istočnoj Evropi top 3 najaktivnijih tipova malvera je slično ovom: Trojan SMS sa 52 odsto, RiskTool – 32 odsto, AdWare – 6 odsto.

“Često čujemo kako eksperti kažu da korisnici Androida nemaju razloga za brigu, da iako se štetni programi za ovaj sistem redovno pojavljuju, broj napada nije od značaja. Do skoro bi se to moglo smatrati ispravnim komentarom. Ipak, situacija se dramatično promenila tokom prethodne godine – i to ne na bolje“, rekao je Roman Unučer, viši analitičar virusa u Kasperski Lab-u.

Međutim, ne može se zaključiti da je položaj pretnji za Android uređaje bio sasvim pesimističan tokom perioda istraživanja. U aprilu 2014. eksperti u Kasperski Lab-u su zabeležili ozbiljan pad celokupnog broja napada koji su se desili, uglavnom zbog ozbiljnog pada brojeva napada preko Trojan SMS-a. Ovo bi mogao biti rezultat novih pravila za usluge plaćene putem SMS-a, koje je uveo telekomunikacijski generator Rusije. Sada svim ruskim operaterima mora biti poslata poruka potvrđivanja od bilo kog pretplatnika, koji pokušava da plati za usluge putem SMS-a. Od jula 2014. broj napada je počeo još jednom da se povećava, stoga je moguće da su novi zakoni doprineli padu u aprilu, posredno potvrđujući efektivnost zakonodavstva protiv sajber prevara.

“Interpol i Kasperski Lab su napravili izveštaj, kojim ističu aktuelne pretnje i trendove, sakupljane tokom 2013. i 2014.godine. Ovaj izveštaj opet podvlači da sajber zločin nije samo novi oblik zločina. Šta vidimo ovde jesu model i struktura tradicionalno organizovanog zločina sažetog u tehnološki naprednom obliku”, rekao je Dr.Madan Oberoi, direktor sajber inovacija i dosegnuća u Interpolu.

Ostali rezultati “Sajber pretnje preko mobilnog” ankete Kasperski Lab-a možete pogledati na Securelist.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: