Google je spremio "drugačije uskršnje jaje" za Lollipop

Svi mi volimo i uživamo u Android „uskršnjim jajima“ – malim poslasticama koje Google ostavlja unutar svakog izdanja svog mobilnog operativnog sistema do kojih uglavnom dolazimo tako što nekoliko puta pritisnemo broj Android verzije (About Phone).

Tehnopolis

Izvor: Androidauthority

Nedelja, 19.10.2014.

15:47

Default images

Google je u prošlosti koristio animacije ili statičnu grafiku kao „uskršnja jaja“, ali sa Lollipopom kompanija je rešila da ode korak dalje.

Lollipop nam tako nudi celu igru unutar Androida i u pitanju je odavanje počasti jednom od najpoznatijih naslova prošle godine – fenomenu poznatom kao Flappy Bird.

Kao što se može videti u videu, Google je koristio mehaniku ove igre, dok je grafika promenjena da odgovara Android temi – vaš lik je flappy droid a prepreke predstavljaju velike lizalice (lollipop). Još jedna primetna razlika je ta što se vaš lik kreće sa desna na levo.

Najočigledniji novitet Lollipopa su brojna vizuelna poboljšanja i promene UI-a, koje je Google nazvao “Material Design”. Platforma ima nove “fluidne” animacije, “čistiji dizajn” sa većom paletom boja, drugačiji multittasking meni, a nudi i nove načine za brojne glasovne upotrebe.

Većina noviteta “Material Designa” mogla je da se vidi u skorašnjim apdejtima koje je Google objavio za svoje Android aplikacije, kao što je npr. Google+. Ideja je da Material Design unifikuje Android iskustvo bez obzira na uređaj.

Lollipop donosi i preko 5000 novih API-a za developere, a Google smatra da će vaše pesme, fotografije, aplikacije..., biti besprekorno sinhronizovane između raznih Android uređaja. Lollipop donosi i nove kontrole obaveštenja koje bi trebalo da ograniče upozorenja tokom sastanka i novi mod za čuvanje baterije.

Android 5.0 Lollipop je veliko i bitno izdanje operativnog sistema za Google, a promena u vizuelnim komponentama je najveća od 4.0 Ice Cream Sandwich izdanja 2011. godine. Smatra se da bi ove promene mogle da postave bitne temelje da Android postane platforma ne samo za smartfone i tablete.

Da li će vaš uređaj dobiti Android Lollipop?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: