Apple predstavio iPad Air 2 tablet, tanak svega 6,1mm

U fokusu drugog ovogodišnjeg Apple događaja su novi iPad tableti. Apple je danas prvo predstavio iPad Air 2, naslednika prošlogodišnjeg Air modela, koga odlikuje tanja forma, ali i dizajn koji ne odudara previše od prethodnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 16.10.2014.

21:08

Default images

Apple je potvrdio da od danas možete da preuzmete i instalirate Yosemite i to besplatno. Osim novog dizajna, nova opcija je Continuity (ova opcija vam zapravo "zamagljuje" granicu između vašeg Mac-a i ostalih iUređaja), pametnije Spotlight pretraživanje i celokupni redizajn nekih poznatih, starih aplikacija kao što su Mail i Safari. Takođe, rečeno je da iOS 8.1 dolazi u ponedeljak.

Tim Kuk je predstavio novi iPad Air 2, a ono što se odmah ističe jeste da je tablet tanak svega 6,1 milimetar. Tablet je za 18 odsto tanji od prethodnika i Apple ga najavljuje kao najtanji tablet na svetu.

“iPad je magičan komad stakla koji pokreće više od 675 hiljada specijalno dizajniranih aplikacija, a dovoljno je tanak i lagan da ga možete sa sobom nositi čitav dan; novi iPad Air 2 donosi neverovatan broj inovacija, teži manje od 450 grama, a sa profilom od samo 6.1 milimetar, to je najtanji tablet na svetu”, izjavio je Filip Šiler, stariji potpredsednik Worldwide Marketing odeljenja u kompaniji Apple i dodao: “iPad Air 2 stiže sa novim Retina ekranom sa anti-reflektivnim premazom, drugom generacijom 64-bitnog A8X procesora, novim iSight i FaceTime HD kamerama, bržim bežičnim WiFi i LTE tehnologijama i revolucionarnim Touch ID sezorom za otisak prsta”.

Displej tableta je pretrpeo značajne izmene. Tu je sada laminirani ekran. LCD, staklo i touch senzor su optički povezani, a anti-reflektivni premaz na staklu displeja smanjuje odsjaj za 56 odsto. Kada su specifikacije u pitanju, iPad Air 2 ima 9.7-inčni Retina displej rezolucije 2048 x 1536 piksela. Za performanse tableta je zadužen Apple A8X procesor, od 64 bita, ima 40 odsto brži CPU i 2,5 puta brži GPU u odnosu na prethodnika. Baterija novog modela nudi desetočasovni rad zahvaljujući upravo ovom procesoru.

iPad Air 2 takođe objedinjuje i M8 koprocesor zadužen za prikupljanje informacija iz akcelerometra, žiroskopa, kompasa i novog digitalnog barometra koji meri nivo atmosferskog pritiska kako bi pružio uvid u relativnu promenu visine na kojoj se korisnik nalazi.
www.facebook.com/authorized.apple
Fil Šiler je, tokom prezentacije novog iPada, istakao da iPad Air 2 ima najbolji viewfinder za kreiranje fotografija i videa. Kamera tableta je 8MP iSight f/2.4 i sposobna je za snimanje 1080p videa. Navedeno je da će Apple iPad Air 2 započeti novu eru tablet fotografija. Tu je mogućnost kreiranja 43MP panorama, burst mod koji je novina za iPad, Timelapse, Slo-Mo... Tablet donosi i brži Wi-Fi uz 802.11AC with MIMO, kao i više bržih LTE bandova. TouchID funkcija je takođe prisutna, a funkcioniše isto kao i kod iPhone-a.

Raspoloživi u zlatnoj, srebrnoj i space gray nijansi, novi iPad Air 2 i iPad mini 3 raspolažu sa Touch ID tehnologijom, pa korisnici mogu da otključaju svoj iPad jednim dodirom prsta, ali i da kupuju kroz aplikacije koristeći Apple Pay.

Touch ID tehnologija na iPad Air 2 and iPad mini 3 omogućava jednostavan i bezbedan način za otključavanje uređaja jednim dodirom prsta, kao i brzu identifikaciju unutar aplikacija kako biste na bolji način mogli da zaštitite vaše informacije. Touch ID se može koristiti kao bezbedan način za odobravanje kupovina unutar App Store, iTunes Store ili iBooks Store, kao i za Apple Pay, kada se plaćaju servisi ili naručuju proizvodi unutar aplikacija.

iPad Air 2 i iPad mini 3 stižu sa iOS 8.1 koji donosi i Continuity tehnologiju na svim iOS 8 i OS X Yosemite uređajima. Continuity omogućava bolju saradnju između svih Apple uređaja, pa tako korisnik može da započne određenu aktivnost na iPadu, a nastavi je na Macu. A ako je iPhone na istoj mreži, moguće je primanje i slanje poziva direktno na vašem iPadu.

Cena početnog Apple iPad Air 2 modela od 16GB iznosi 499 dolara. Model od 64GB će koštati 599 dolara, dok će iPad Air 2 od 128GB koštati 699 dolara. Ovo je cena Wi-Fi modela, dok je za Wi-Fi + Cellular potrebno dodati još 130 dolara (629 dolara, 729 dolara i 829 dolara).

Izvor: www.benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: