“Oracle je nastao kao CIA projekat”

Nije velika tajna da su američke državne instituacije oduvek igrale veliku ulogu u razvoju i održavanju kompanije Oracle.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 20.09.2014.

10:42

Default images

Međutim, članak sajta Vox o istoriji kompanije Oracle, a povodom odstupanja sa svoje pozicije osnivača Larija Elisona, uznemirio je Meta Novaka sa sajta Gizmodo zbog toga što ni jednom nije spomenuta CIA.

On ističe da je Oracle čak dobio ime po jednom projektu američke bezbednosne agencije, kao i to da je CIA bila prva mušterija kompanije Oracle.

On ističe da su CIA i druge državne institucije igrale veliku ulogu u razvoju i održavanju kompanije Oracle, a to je slučaj i danas. Istina, CIA je krajem sedamdesetih imala potrebu za određenim kompjuterizovanim bazama podataka, ali je Oracle imao privilegovan status i u narednim decenijama.

Nakon terorističkih napada 11. septembra 2001, Lari Elison je govorio o tome da je u Americi potrebno napraviti centralizovan sistem za identifikaciju. On je istakao da bi kopiranje stotina različitih baza podataka moglo da se uradi za samo nekoliko meseci, a da bi jedna zajednička baza znatno lakše otkrivala one sa lažnim identitetima.

Juče je objavljeno da će sedamdesetogodišnji Lari Elison napustiti kormilo kompanije Oracle, ali da će i dalje učestvovati u radu kompanije koju je osnovao.

Izvor: Benchmark.rs / Gizmodo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: