20. rođendan Simona, prvog smartfona

Pre tačno dvadeset godina, 16. avgusta 1994, u prodaju je pušten prvi smartfon. Različit, ali i iznenađujuće sličan današnjim pametnim telefonima kojima je utabao put, IBM-ov Simon ponovo dobija zasluženu pažnju.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: B92, Daily Telegraf

Subota, 16.08.2014.

20:10

Default images

Kombinacijom mogućnosti tada poznatih telefona i PDA uređaja, Simon je kompaniji IBM trebalo da obezbedi zavidno mesto u svetu mobilnih telefona. Iako je doživeo komercijalni krah, ovaj uređaj ostaće upamćen kao prvi pametni telefon na svetu.

Te 1994. godine, kada se našao u prodaji, Simon je imao bateriju koja je mogla da izdrži svega sat vremena. (Dve decenije kasnije smartfoni i dalje muku muče sa baterijama.)

Uprkos tome što je zamišljen kao prenosivi uređaj, Simon je težio pola kilograma. Veličinom bi pak mogao da parira brojnim današnjim fabletima, pa čak i većim verzijama pojedinih smartfona.

A i kada je cena u pitanju (naročito cena aktuelnih smartfona na srpskom tržištu), stvari su, moglo bi se reći nepromenjene. Prvi Simon smartfoni mogli su se kupiti za 899 dolara po komadu.

Simon je radio samo u SAD, u to vreme nije postojao internet za mobilne telefone, ali je zato ovaj smartfon mogao da šalje faksove. Preko njega ste mogli da šaljete i mejlove, ali samo ukoliko je Simon povezan za računarom.

Šest godina posle Simona skovana je i reč smartfon, koju danas koristimo za pametne telefone. Naime, 2000. godine taj termin je upotrebljen da bi se opisao Ericssonov adut R380, prvi uređaj koji je koristio Symbian operativni sistem za mobilne telefone.

Simon će se uskoro, bar na kratko, naći u centru IT sveta, kada 25. oktobra u londonskom Muzeju nauke bude otvorena izložba koja približava istoriju informaciono-komunikacionih tehnologija, gde će biti izložen i zvanično prvi pametni telefon na svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: