Kaspersky aplikacijom štiti Androidaše

U cilju da zaštiti korisnike uređaja na Android platformi od mnogobrojnih opasnosti koje su otkrivene u prethodnih nekoliko meseci, kompanija Kaspersky krajem sedmice predstavila je besplatnu aplikaciju za mobline uređaje.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 15.08.2014.

21:21

Default images

Kaspersky Fake ID Scanner skenira pametne telefone i tablete i otkriva slabosti koje mogu da ugroze korisnikove dragocene podatke, privatnost, čak i novac.

Poslednjih nekoliko meseci, bilo je dosta ovakvih otkrića. Jedna od najznačajnijih novih opasnosti je mana otkrivena od strane Bluebox Labs koja omogućava napadačima da maskiraju bilo koju aplikaciju, uključujući i onu malicioznu, u legitiman program proizveden od strane dobro poznatih prodavaca.

Još jedna opasnost o kojoj se često pisalo je Heartbleed. Ona se može koristiti tako da očitava memoriju onih sistema koji koriste određene verzije OpenSSL protokola. To podrazumeva da napadači, slanjem posebno izrađenih zahteva, mogu imati pristup osetljivim korisničkim informacijama. Mnoge kompanije su bile mete ove opasnosti, uključujući i Google.

Mana koja ja je među poslednjim otkrivena se zove Master Key, ona pruža sajber kriminalcima pristup, sa privilegijama administratora, bilo kojem Android uređaju. To znaci da napadač moze pokrenuti bilo koji softver na uređaju, bez znanja vlasnika.

Iako Google uglavnom brzo onesposobljava ovakve opasnosti, milioni Android korisnika i dalje ostaju ugroženi, s obzirom da proizvođačima nekada treba dosta vremena da ažuriraju firmware. Malver može koristiti ovakve slabosti da uđe u smartfone i tablete, često prerušen u popularnu aplikaciju, sa namerom da ukrade privatne podatke koji su sačuvani na uređaju, upadnu na profile na društvenim mrežama, ukradu online bankovne akreditive, itd.

Da bi sprečio širu zloupotrebu ovih mana, Kaspersky Lab je napravio Kaspersky Free Fake ID Scanner - alatku koja omogućava korisnicima Android uređaja da ih skeniraju i osiguraju se da ni jedna aplikacija koja je instalirana na njihovom uređaju ne moze iskoristiti njihove podatke. Ova aplikacija ne zatvara otkrivene mane, ali, ukoliko pronađe neku opasnost, poziva korisnika da instalira besplatnu verziju Kaspersky Internet Security za Android. Ova alatka će zaštiti uređaj od malicioznog koda, bez obzira na opasnost koja mu preti od malvera.

Aplikacija, koju podržavaju Android 2.3 i novije verzije, dostupna je na Google Play u dva jezika – engleskom i ruskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: