Da li je pravo na digitalni zaborav "blesav zakon"?

Kompanija Google obavestila je fondaciju Wikimedia da je iz rezultata pretrage izbacila neke članke iz Wikipedie u ime prava na digitalnu zaborav, piše francuski dnevnik "Mond".

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.08.2014.

11:51

Default images

Foto: Ervins Strauhmanis/Flickr.com

Pravo na digitalnu zaborav omogućava licima da ukidaju odredjene rezultate pretraga stranica sa podacima o njima, a koji više nisu relevantni.

Osnivač Wikipedie Džimi Vejls je, medjutim, u članku objavljenom u listu "Obzerver", ocenio da se radi o "potpuno blesavom zakonu, kojeg treba izmeniti".

Fond Wikimedia je, istovremeno, odbio zahtev fotografa Dejvida Slejtera (David Slater) da ukine selfi majmuna, koji mu je 2011.godine, kada je boravio u Indoneziji, ukrao fotoaparat i slikao sam sebe.

Slejter, kome bi fotografija mogla da donese mnogo novca, smatra da fotka pripada njemu i da bi trebalo da bude skinuta sa veb platforme za razmenu besplatnih slika, objavljeno je na veb sajtu lexpress.fr.

Vikimedija je, medjutim, objasnila da niko ne može da traži autorska prava na tu fotografiju, jer je dugme za slikanje pritisnuo majmun a ne Slejter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: